Україна веде попередні перемовини з МВФ щодо нової програми

П'ятниця, 10 червня 2022, 13:40 -
 
фото еп

Україна вже розпочала попередні перемовини з Міжнародним валютним фондом щодо нового пакету допомоги, але розробка програми буде непростою.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю Bloomberg Radio.

"Зараз ми проводимо попередню дискусію з командою МВФ, щоб мати нову програму, тому що вона нам дуже потрібна", – сказав Марченко. Наразі ми вирішуємо, на якій основі їможна підготувати, тому що нам і команді МВФ дуже непросто підготувати надскладну макрофінансову структуру, макрофінансовий прогноз до кінця цього року".

Міністерство фінансів вважає міжнародну допомогу основним джерелом фінансування бюджетного розриву, що наростає. За словами Марченка, Київ очікує отримати від західних партнерів 4,8 млрд доларів, що втричі більше, ніж минулого місяця, але все одно менше місячної потреби в 5 млрд доларів.

Реклама:

Також в інтерв’ю Марченко припустив, що ситуація із ставками для залучення коштів з продажу військових облігацій може змінитися – на противагу попередній заяві про те, що ставка залишиться фіксованою у 11% річних попри підвищення облікової ставки НБУ.

"Подивимося, як розвиватиметься ситуація далі", – сказав він. "Ми не повністю незалежні, тож будемо шукати різні сценарії".

Після того, як на аукціоні минулого тижня воєнні облігації викликали найменший інтерес, Марченко заявив, що уряд готовий покладатися на два інших джерела фінансування, щоб заповнити бюджет: міжнародну допомогу та допомогу державних банків.

Нагадуємо:

Минулого тижня очільник Національного банку Кирило Шевченко заявив, що зараз саме час розпочати обговорення нової програми з Міжнародним валютним фондом.

Міністерство фінансів заявило, що залишить фіксованими ставки за військовими облігаціями попри підвищення облікової ставки Нацбанку до 25%. Та після цього на останньому аукціоні уряду вдалося продати війських ОВДП лише на понад 800 млн грн.

Тож Національний банк шляхом придбання військових ОВДП провів емісію ще 70 млрд грн, водночас уряд прив’язав для регулятора ставку за паперами до облікової.

Реклама: