Японія збереже свої частки в російських проєктах "Сахалін-1" і "Сахалін-2", але скорочуватиме імпорт нафти

Понеділок, 9 травня 2022, 14:40 -

Японія буде поступово відмовлятись від імпорту нафти з РФ, але збереже свої частки в енергетичних проєктах "Сахалін-1" і "Сахалін-2".

Про це з посиланням на заяву японського прем'єра Фуміо Кісіди пише Kyodo.

"Це дуже важке рішення, але єдність G-7 зараз найважливіша", - прокоментував Кісіда поступову відмову від російської нафти.

За словми прем'єр-міністра Японії, проєкти на Сахаліні є життєво важливими для його нації у контексті забезпечення стабільного енергопостачання в довгостроковій перспективі. 

Реклама:

"Ми будемо вживати заходів для поступового припинення діяльності таким чином, щоб мінімізувати негативний вплив на життя японців і підприємницьку діяльність, але наш план підтримки наших інтересів в проєктах залишається незмінним", - сказав він.

Головний речник уряду Японії, головний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно на прес-конференції пояснив, що збереження інтересів у проєктах також важливо для забезпечення ефективності санкцій проти Росії.

"Якщо ми вийдемо з проєктів "Сахалін-1" і "Сахалін-2" і Росія або третя країна отримає ці інтереси, це піде на користь Росії, і є ймовірність, що санкції не будуть ефективними", - сказав Мацуно.

Нагадаємо:

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив після недільної онлайн-зустрічі лідерів G7, що Японія запровадить ембарго на імпорт російської сирої нафти у рамках рішення G7 протидіяти вторгненню Росії в Україну.

Лідери країн "Групи семи" після онлайн-зустрічі з президентом Володимиром Зеленським пообіцяли запровадити нафтове ембарго проти Росії та збільшувати постачання сучасного і важкого озброєння в Україну.

Раніше міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Коїті Хагіуда заявив, що Японія не буде найближчим часом запроваджувати ембарго на нафту з РФ - у країни "обмежені" енергетичні ресурси, тому їй буде важко негайно наслідувати приклад ЄС.

Переговори британського енергетичного гіганта Shell з китайськими компаніями щодо його частки в нафтогазовому проєкті "Сахалін-2" викликають занепокоєння щодо енергетичної безпеки Японії.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: