Росія більше не може обслуговувати держборг в США: що буде далі

Середа, 25 травня 2022, 12:59 -
 
getty images

США не продовжили дію ліцензії, яка дозволяла Росії дотепер обслуговувати свій держборг перед власниками облігацій у США – до кінця року країна має понад 1 млрд доларів боргу, який потрібно погасити.

Про це пише Bloomberg.

Так, американським банкам і фізичним особам заборонено приймати виплати за облігаціями від російського уряду з 01:01 25 травня (за нью-йоркським часом).

У п'ятницю Росія планує виплатити близько 100 мільйонів доларів за зовнішнім боргом. З урахуванням того, що ліцензія вже закінчила дію, РФ провела виплату у валюті наввипередки – 20 травня. Але цього часу може бути недостатньо, аби кошти встигли надійти на банківські рахунки кредиторів, адже такий процес є складним і часто займає декілька днів, пише Reuters.

Реклама:

Хоча зупинка дії ліцензії додає ще одну перешкоду для виплати облігацій іноземним інвесторам, поки не ясно, чи буде цього достатньо, щоб Росія таки оголосила дефолт у майбутньому.

По-перше, власники облігацій за межами США досі зможуть отримувати кошти. І оскільки більшість власників російських облігацій знаходяться в Європі, кредиторів може не вистачити, аби оголосити дефолт. Порогом для дефолту зазвичай є невиплата власникам 25% облігацій в обігу.

Водночас, як пише Reuters, попри поширення ліцензії лише на громадян США, її скасування призведе до того, що Росія не зможе платити й іншим власникам через невід’ємну роль американських установ у світовій фінансовій системі та складність таких платіжних процесів.

Деякі американські аналітики зазначають, що припинення дії ліцензії вплине передусім на інвесторів у США:

"Я розумію, що це обґрунтовується тим, що дефолт посилить тиск на Росію", – сказав Денніс Граніцкі, керівник практики суверенного судового розгляду в юридичній фірмі Quinn Emanuel. "Але чи буде додатковий біль дефолту навіть помітний поряд із болем, який уже завдають існуючі санкції? Росія і так не має доступу до західних ринків капіталу".

Загалом до кінця 2022 року Росія заборгувала близько 1 мільярда доларів за купонними виплатами, але у неї є вдосталь валюти завдяки мільярдам, які щотижня надходять від продажу нафти, газу та інших товарів.

 
Графік виплат російського держборгу, травень - грудень, млн доларів
bloomberg

Крім того, не всі платежі американцям заборонені після 25 травня. Відповідно до ліцензії, виданої Мінфіном 7 квітня, американські інвестори мають до 30 червня вийти з російської фінансової установи АТ "Альфа-Банк" і до 1 липня — у ПАТ "Алроса".

Нагадуємо

Мінфін Росії провів виплати власникам своїх єврооблігацій у доларах та євро, як того вимагають договори, без спроби зробити це в рублях.

Зовнішній борг РФ та її компаній сягає 150 млрд доларів. При цьому виплатити їх для країни проблематично – Західні санкції заморозили 350 млрд доларів її золотовалютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу. 

"Допомагає" РФ постійний потік нафтогазової валюти. Аналітики Citigroup прогнозують, що через різке зростання цін на газ цього року РФ може отримати від ЄС рекордні $100 млрд, що майже вдвічі більше за показник 2021 року.

 

Реклама: