"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Єврокомісії з’явився законопроєкт для конфіскації російських активів – Reuters

Вівторок, 24 травня 2022, 19:14 -
 
getty images

Європейська комісія хоче спростити конфіскацію активів, пов’язаних із злочинною діяльністю – зокрема тих, хто ухиляється від санкцій Євросоюзу проти Кремля.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на проєкт документу у розпорядженні редакції.

Законодавча пропозиція, яка має бути опублікована в середу і до того моменту може бути змінена, спрямована на усунення правової слабкості в ЄС, де багатьом державам бракує достатньо надійної правової бази для конфіскації активів, отриманих злочинним шляхом.

Російська війна проти України підкреслила цю слабкість, адже багато держав намагаються заморозити активи осіб під санкціями ЄС за їхні зв’язки з Кремлем. Проте вони досі не мають правових повноважень для конфіскації заморожених активів. Законодавча пропозиція усуне ці недоліки шляхом створення спільної правової бази.

Реклама:

Злочини, щодо яких застосовуватимуться нові правила – це тероризм, участь у злочинній організації, торгівля людьми, відмивання грошей, а також порушення санкцій ЄС, які згідно з окремою пропозицією, також опублікованою в середу, стануть злочином у всьому світі

Конфіскація активів, як правило, вимагає винесення обвинувального вироку. Проте згідно з новим законопроєктом, конфіскувати їх можна буде ще на етапі розслідування щодо підозрюваних злочинців, а також коли підозрювана особа передає такі активи третім особам, наприклад членам родини.

Влада країн ЄС заявила, що однією з головних перешкод, з якими вони зіткнулися у застосуванні санкцій проти Москви, було те, що активи реєстрували на чуже ім’я або передавали їх напередодні введення санкцій.

"Ми працюємо над європейським інструментом, щоб зробити конфіскації можливими скрізь у всіх державах ЄС", — раніше наголосив комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.За його словами, однією з кінцевих цілей є перерозподіл доходів від цих конфіскацій в Україну.  

Для того, аби ця пропозиція стала законом, потрібна підтримка урядів ЄС, які зазвичай обережно ставилися до внесення змін до свого кримінального законодавства.

Нагадуємо:

У Європейському Союзі триває активна дискусія щодо передачі арештованих російських активів на користь України.

Зокрема, Ірландія вже працює над цим у своїй юрисдикції, заявив спікер Нижньої палати Шон О’Фаріл. Варшава каже, що власність російських олігархів, постраждалих від санкцій, а також сотні мільярдів євро резервів центрального банку Росії, заморожених західними державами, мають бути доступними для витрат на відбудову України.

В Офісі президента заявили, що під гарантію заарештованих російських активів будуть випущені боргові розписки, кошти від продажу яких відразу спрямують на відновлення України.

Реклама: