В порту Маріуполя залишилося металу на $170 мільйонів. Окупанти хочуть його вкрасти

Вівторок, 24 травня 2022, 11:20 -
 
getty images

Російські окупанти намагаються частково відновлювати порт в окупованому Маріуполі, на території якого знаходяться український метал та зерно, що сигналізує про намір ворога вивозити крадене українське майно.

Про це директор ДП "Маріупольський морський торговельний порт" Ігор Барський розповів у коментарі ЕП.

За його словами, на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає 170 млн дол. Зерна було суттєво менше – 3,4 тис тонн на складах і ще 9 тис тонн на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.

Наразі окупанти розблокували старі ворота порту. З урахуванням глибини близько 3,5 м, туди можуть входити судна річкового типу з невеликою осадкою. Проте російські судна не можуть зайти у порт доти, поки не буде розчищена акваторія порту від затонулого морського транспорту. За словами Барського, окупанти можуть розчистити 3-4 причала з 18. 

Реклама:

Аби це зробити, ворогу потрібна електроенергія, щоб мати можливість використовувати портальні крани.  Натомість портова підстанція пошкоджена, а її відновлення є складним процесом, який займає чимало часу.

Тож завантажити свої судна українським майном загарбникам поки не вдасться. 

Проте в порту є один непошкоджений автономний плавучий кран, який працює на дизельному паливі – саме його можуть залучати, аби вивозити крадений українский метал. Зараз російські загарбники ремонтують важкі навантажувачі, які для цього потрібні.

Крім того, є інформація, що російські загарбники хочуть встановити свою окупаційну "адміністрацію" порту.

Барський також нагадав, що Маріупольський порт до останнього годував мешканців та розвозив воду до міста, поки не було пошкоджено водонапірну станцію.

Читайте також: Украв, вивіз, у Москву. Як окупанти намагаються продати крадене українське зерно іншим країнам

Нагадуємо:

Аграрії з тимчасово окупованих регіонів повідомляють про випадки, коли окупанти крадуть їхнє майно та запаси або змушують продавати врожай за безцінь. Мешканці міст відчувають суттєве подорожчання продуктів у магазинах.

Російські загарбники уже вивезли кілька сотень тисяч тонн зерна з тимчасово окупованих територій у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях. Це зерно вони спробували "проекспортувати" до Єгипту .

Реклама: