Ексголова PGNiG: Історія з "Північним потоком-2" не закінчилася – вона поки що відтермінувалась

Неділя, 10 квітня 2022, 15:58 -

Історія з "Північним потоком-2" не закінчилася, а поки що відтермінувалась, оскільки РФ є дуже непередбачуваною стороною, а німці дуже суперечливо коментують ситуацію навколо газогону.

Про це в інтерв'ю для ЕП заявив ексглава найбільшої польської газової компанії Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) Пйотр Возняк.

"Історія з "Північним потоком-2" не закінчилася – вона поки що відтермінувалася. Росія є дуже непередбачуваною стороною, а її основні партнери – німці, дуже суперечливо коментують ситуацію, яка склалася довкола цього газогону.

На даному етапі запуск "Північного потоку-2" не відповідає енергетичному законодавству ЄС – постачальник природного газу й оператор газопроводу не можуть бути однією юридичною особою. Німецький регулятор енергетичного сектору сертифікує оператора газопроводу, який має бути повністю незалежним – організаційно та фінансово. 

Реклама:

Тому коментарі канцлера ФРН, що "він стримав сертифікацію оператора газопроводу "Північний потік-2" не тільки суперечать енергетичному праву ЄС, але і є недоречними, оскільки процедура сертифікації у ЄС виходить за межі урядових повноважень. В будь-якому разі така сертифікація взагалі не може відбутися, бо суперечить енергетичному праву ЄС", – сказав Возняк.

За його словами, запуском "Північного потоку-2" Росія хоче повністю ізолювати Україну від транзиту газу.

"Якщо припустити, що їм вдасться запустити цей газопровід, то технічно зупинити транзит газу через ГТС України можна протягом трьох діб.

Росіяни, з мого досвіду, можуть повністю проігнорувати будь-який контракт на транзит газу, навіть, якщо мова про контракт на транзит до 2024 року. Вони просто його порушать, не турбуючись про наслідки для себе і, не беручи до уваги декларації Ангели Меркель (колишньої канцлерки ФРН), яка запевняла про гарантії, які їй дала російська сторона, збереження транзиту газу українською ГТС до 2024 року включно", – додав він.

Читайте також: Ексголова PGNiG Пйотр Возняк: Росії не потрібні газ чи нафта. Їй потрібна готівка, щоб купляти та виготовляти бомби

Нагадуємо:

Президент Польщі Анджей Дуда закликав посилити санкції проти РФ та, зокрема, проти її енергосектору - за його словами, одним із кроків має стати демонтаж уже побудованого газопроводу "Північний потік-2".

Сполучені Штати запровадили санкції проти оператора Північного потоку - 2 у відповідь на визнання РФ "незалежності" контрольованих терористами територій "Л/ДНР". 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 22 лютого заявив про зупинку сертифікації Північного потоку - 2. Газогін, що належить однойменній "дочці" Газпрому, було побудовано для транспортування російського газу безпосередньо до Німеччини в обхід України.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: