Німеччина зупиняє сертифікацію Північного потоку-2 – Шольц

Вівторок, 22 лютого 2022, 13:10 -
 
nord-stream2.com

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про зупинку сертифікації проєкту Північний потік - 2 після визнання Росією терористичних угрупувань "Л/ДНР".

Про це повідомляє німецьке видання Handelsblatt.

У ході пресконференції у вівторок Канцлер засудив рішення президента РФ Владіміра Путіна визнати "незалежність" угрупувань "Л/ДНР" та назвав це серйозним порушенням міжнародного права. 

Він заявив, що своїми діями на сході України Путін порушує не лише Мінські домовленості, а й Статут ООН, який передбачає збереження територіальної цілісності та суверенітету держав. 

Реклама:

Шольц заявив, що газогін "Північний потік-2" буде зупинений. Федеральне міністерство економіки переоцінить поставки газу в країну.

"На цьому етапі, незважаючи на санкції, також важливо не допустити подальшої ескалації. ... Для Європи йде війна на сході. Такої катастрофи необхідно запобігти", – сказав Шольц.

Газогін Газпрому було побудовано для транспортування російського газу безпосередньо до Німеччини в обхід України, через яку газ транспортується зараз. Його запуск не лише означає мільярдні фінансові втрати для України, але й призведе до неможливості утримувати українську газотранспортну систему.

Нагадуємо:

У понеділок президент РФ Владімір Путін підписав укази про визнання "республік" ОРДЛО та угоди "про дружбу та співпрацю" з ватажками терористів Денисом Пушиліним (ОРДО) та Леонідом Пасічником (ОРЛО). 

Пакет санкцій, підготовлений Європейським Союзом у разі вторгнення Росії в Україну, включає заходи проти газопроводу "Північний потік-2". Про те, що у разі вторгнення російський газогін не запрацює, заявляли також у ЄС та США.

РФ неодноразово використовувала ПП2 як важіль газового шантажу на Європу, що призвело до рекордно високих цін на газ, які утримуються на ринку ще з минулого року.

Першу нитку газогону заповнили технічним газом у жовтні минулого року. У вересні російський газовий монополіст "Газпром" заявив про завершення будівництва трубопроводу.

Дотепер його сертифікація німецьким енергорегулятором була призупинена. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: