"Платіжка" за газ в рублях та блокада російського золота: підсумки на економічному фронті 23 березня

Середа, 23 березня 2022, 23:22 -
 
getty images

За перший місяць повномасштабного вторгнення росії до України російська економіка зазнала карколомних змін. Хоча шок для фінансової системи у перші дні санкцій все ж вдалось пом’якшити. Російський рубль навіть демонструє незначне зміцнення, а черг до банкоматів вже майже не видно.

Проте довгострокові економічні ефекти продовжують завдавати шкоди добробуту усіх жителів росії: від найбагатших олігархів до мешканців російської "глибинки".

По добробуту росіян, щоправда, б’ють не лише західні санкції, але й відповідь росії на них. А, як відомо кожному росіянину, немає нічого більш безглуздого та безжального, аніж російські самосанкції.

Так, у відповідь на вихід великих західних компаній з російського ринку, який спричинив сплеск безробіття серед простих росіян, російська влада вирішила відреагувати методами 1917 року — масовою націоналізацією.

Реклама:

На блокування більшої частини валютних резервів рф, російський центробанк відреагував запровадженням жорстких обмежень, забороною на торгівлю валютою та здійснення інвестицій за кордон.

Однак, у випадку ймовірного запровадження ембарго та торгівлю російськими енергоресурсами, росія вирішила діяти на випередження та перевести розрахунки за газ у рублі.

Газ в обмін на рублі

23 березня президент росії владімір путін заявив, що країни, які запровадили проти росії санкції, будуть розплачуватися за російський газ у рублях. Так, російський диктатор дав доручення центральному банку та російському уряду розробити порядок проведення операцій із придбання рублів на внутрішньому ринку росії покупцями російського газу. Водночас в обсягах поставок нічого змінитися не повинно.

Європа наразі активно дискутує щодо нового пакету економічних санкцій проти росії за її агресію проти України. Ці санкції мають націлитися на енергетичний сектор. Серед обговорюваних пропозицій є і запровадження ембарго на російську нафту.

Однак, це рішення не підтримує Німеччина та низка інших європейських країн через що, ймовірно, нові санкції не передбачатимуть повну заборону на торгівлю російською нафтою.

У відповідь на такі розмови росія вирішила завдати "превентивного удару".

Примус до використання рублів при оплаті за російський газ європейськими країнами не зупинить торгівлю блакитним паливом. 

Європейські імпортери в такому випадку будуть змушені купувати рублі на російській валютній біржі, чим приносити в російську економіку валюту. Ця валюта, у свою чергу, буде підтримувати стабільність російського рубля.

Для чого це росії? Розрахунки за газ у доларах та євро вразливі до західних санкцій. Такі розрахунки можуть блокувати США та ЄС. Крім цього на Заході вже обговорюють можливість обмежити право росії користуватися виторгом, отриманим від продажу енергоресурсів.

Переводячи ці розрахунки у рублі москва нівелює такі ризики. Однак разом з цим, запускає бомбу всередині Європи, яка може зруйнувати європейську єдність у питанні протидії агресії проти України.

"росія намагається запропонувати якийсь варіант у сподіванні, що хтось із європейських країн на нього пристане, і таким чином ослабити єдність Заходу", — пояснює аналітик групи ICU Михайло Демків.

Росія хоче змусити ті країни, які найбільше залежать від її газу, пристати на її умови. Це може порушити домовленості про спільні закупівлі газу та посіяти розбрат всередині ЄС. Роз’єднаний захід, у свою чергу, буде набагато менш ефективним у підтримці України, а також у власному захисті від потенційної російської агресії.

Перехід на розрахунки у рублях з росією може стати важливим ідеологічним програшем Заходу в економічній війні, у яку вступила російська федерація. Більше того, згода з вимогами кремля може свідчити про те, що росія досі може чинити енергетичний шантаж Європи, впливаючи на її внутрішню та зовнішню політику.

Як ЄС відреагує на "превентивний удар" москви багато у чому може визначити подальший хід війни проти рф на економічному фронті.

Прощання із золотом

Нові санкції проти росії обговорюють не лише у ЄС, але й у США. Останні повернулися до обговорення того, аби ще більше обмежити можливість російського центробанку розпоряджатися своїми резервами, зокрема — золотими.

Раніше такі санкції вже хотіли схвалити разом із бюджетом на початку березня, але зрештою закон ухвалили без блокування російського золота.

Тепер уряд та низка сенаторів США розробляють окремий законопроєкт, який може заблокувати росії можливість продавати своє золото, аби "гасити" панічні шоки на валютному ринку. Ухвалити документ можуть вже до кінця тижня.

Золото складає значну частку резервів рф. Попередня оцінка вартості золота, якою володіє російський центробанк, складає 132 млрд доларів.

Блокування операцій із золотом російського центробанку може стати серйозним ударом для економіки, адже раніше росія вже втратила понад 300 млрд доларів резервів у валюті та у цінних паперах, які розміщувались за кордоном. Втративши доступ ще й до золота, рф матиме лише близько чверті тих резервів, які накопичували перед війною.

Розуміючи серйозність таких санкцій, голова російського центробанку Ельвіра Набіулліна подала у відставку. Офіційно цю інформацію, як і підстав відставки, ніхто не коментує. Однак очевидно, що якби Набіулліна знала про масштабне військове вторгнення росії до України раніше, то могла б краще підготувати банківську та фінансову систему росії і не боялася б брати на себе відповідальність за високу інфляцію, знецінення рубля та інші економічні негаразди.

Бенефіс французьких компаній

Вперше за кілька днів одразу три компанії заявили про повний вихід з російського ринку. Мова йде про французький банк Crédit Agricole, новозеландського виробника масла Fonterra та японського виробника шин Yokohama

В результаті виходу цих трьох компаній роботу можуть втратити більше 1000 росіян, які працювали на їх заводах та офісах. 

Російський ринок за один день втратив одразу шість брендів, але далеко не всі їх власники повністю розірвали бізнес-зв’язки з країною-агресором. 

Наприклад, японський виробник техніки Sharp призупинив постачання продукції в Росію. А от швейцарський виробник продуктів Nestle навіть попри масштабну публічну критику та зламані бази даних хакерською групою Anonymous спромігся відмовитися від постачання лише ще двох брендів харчової продукції – KitKat та Nesquik, хоча на російському ринку їх близько 50.

Традиційну для фармкомпаній заяву видала і французька Sanofi, яка вирішила і далі постачати ліки в Росію, але припинити інвестиції в маркетинг та промо, а також відмовитися від нових пацієнтів клінічних  випробувань.

Взагалі за сьогодні французи побили рекорд з обмеження діяльності з Росією. Французький виставковий холдинг Comexposium відмовив російським компаніям в участі у масштабній виставці харчової промисловості та АПК SIAL China. 

А компанія Renault нарешті вирішила зупинити роботу московського заводу та шукає опції вийти з російських автовиробників.

Ну і проблеми в сфері промисловості та енергетики тільки збільшуються. Третя найбільша енергетична компанія Німеччині EnBW вирішила не укладати нові контракти з Росією доки діє путінський режим. А "Сєвєрсталь" може стати першою російською компанією, яка оголосить дефолт, через неможливість здійснити виплату по євробондам через західні санкції. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: