ВАКС виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна, САП оскаржить рішення

Понеділок, 18 жовтня 2021, 11:40
 
фото: мінінфраструктури

Колегія суддів ВАКС визнала невинуватим ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна у справі щодо незаконності встановлення 20% знижки на портові тарифи, Спеціалізована антикорупційна прокуратура планує оскаржити рішення.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС у Facebook.

"У понеділок, 18 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України, у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину", - йдеться у повідомленні.

У суді додали, що вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати ВАКС упродовж 30 днів з дня проголошення.

Реклама:

Водночас у САП заявили, що оскаржать виправдувальний вирок Омеляну.

У прокуратурі нагадали, що Омеляна визнали невинуватим у виданні рішення про зменшення портового (адміністративного) збору, "яке призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн гривень".

"Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його у суді апеляційної інстанції.

Як вже повідомлялось, колишній міністр видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів - адміністративний - є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр", - додали в САП.

Там додали, що Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в держбюджет.

"У підсумку рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету 30,4 млн гривень: з очікуваних 203,5 млн гривень отримано 173,1 млн гривень. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - додають в прокуратурі.

Нагадаємо:

Володимир Омелян заявив, що упродовж першого тижня, коли йому вручили підозру у справі щодо незаконності встановлення 20% знижки на портові тарифи, йому пропонували "перспективну" посаду із пропозицією припинити "політичне переслідування" за умови припинення критики на адресу Зеленського і Єрмака, але він відмовився.

НАБУ закінчило досудове розслідування кримінального провадження за фактом ймовірних незаконних дій ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, які призвели до недоотримання держбюджетом 30,5 млн грн.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляє, що на допиті у провадженні про зниження портових зборів, детективи НАБУ перекрутили його слова і пропонували підписати такий протокол.

19 червня детективи НАБУ повідомили про підозру Омеляну у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн.

Дії Омеляна кваліфікували за ч.2 ст.211 ККУ (видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах).

Слідство вважає, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення майже усіх портових зборів на 20%, проте один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною держбюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

Омелян наголосив, що знизив на 20% портові збори для збільшення товаро/вантажопотоку і що завдяки цьому морська галузь продемонструвала у 2018-2019 роках ріст більше, ніж на 20%, і росте досі.

25 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав Омеляну запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: