"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Данілов подякував родині Злочевського за відмову від 2 ліцензій на вуглеводні

П'ятниця, 15 жовтня 2021, 21:10
 
Микола Злочевський
фото: liga.net

Родина екс-міністра екології і природних ресурсів часів Януковича Миколи Злочевського відмовилась від 2 ліцензій на вуглеводні.

Про це на брифінгу за підсумками засідання РНБО повідомив секретар Радбезу Олексій Данілов.

"Ми заслухали інформацію голови Держгеонадр щодо стану справ у сфері надрокористування та щодо заходів із посилення нагляду у цій сфері. 

Це питання є у нас на контролі, ми почали ним займатись з лютого-березня. За цей рік надходження від цієї структури до нашого бюджету зросли, якщо вони у 2020 році складали 28,9 млрд грн, то у цьому році ми очікуєм щонайменше 50 млрд грн", - сказав Данілов.

Реклама:

Він додав, що СБУ займеться 23 компаніями, які дивним шляхом отримали спеціальні дозволи на видобуток вуглеводнів - відкрито кримінальні провадження.

"Люди, відомі в нашій країні, продовжують відмовлятися від ліцензій. Сьогодні ми можемо подякувати родині Злочевських. Вони відмовилися від 2 ліцензій на вуглеводні, які їм належали", - додав він.

"Питання надрів не знімається з контролю, президент робить акцент на таких речах, як вуглеводні, бурштин, вода та інших надрах", - резюмував секретар РНБО.

За його словами, з 1 листопада запрацює портал від РНБО, на якому покажуть всі 3 044 компанії, які отримали ліцензії на корисні копалини в Україні.

Микола Злочевський був міністром охорони навколишнього природного середовища (згодом – екології та природних ресурсів) із червня 2010 року до квітня 2012. Потім до 26 лютого 2014 року він був заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Клюєва.

В кінці 2014 року Злочевський виїхав з України, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. Восени 2016 року його зняли з розшуку.

У лютому 2018 року він повернувся в Україну.

Нагадаємо:

Представники великого бізнесу України добровільно повернули дві ліцензії на видобуток природного газу та сирої нафти - йдеться про компанії "Гео Альянс Таранушинське" і "Гео Альянс Південно-Орільське" (пов'язані з Віктором Пінчуком).

Екс-міністр екології і природних ресурсів Микола Злочевський переоформив компанії з видобутку корисних копалин на двох дочок Анну і Карину.

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладеною однією з фігуранток справи спроби підкупу 5-ма млн дол. США керівників антикорупційних органів Олени Мазурової.

В червні 2020 року Вищий антикорупційний суд арештував третього фігуранта справи про хабар керівництву антикорупційних органів колишню керівницю одного з департаментів Державної фіскальної служби Олену Мазурову і визначив альтернативу застави в 120 мільйонів.

Іншими фігурантами в справі є відсторонений з посади першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко та колишній директор з правових питань компанії Burisma Андрій Кіча.

12 червня 2020 року детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади неправомірної вигоди керівництву НАБУ та керівнику САП Назару Холодницькому в розмірі $6 млн.

Хабар давали за закриття справи щодо власника "Бурісми" (Burisma Holdings), ексміністра екології Миколи Злочевського (5 мільйонів передбачалися безпосередньо за закриття справи і 1 млн дол. США - за "консультаційні послуги" посереднику). У цій справі затримали трьох людей.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, вимогою зловмисників було закриття провадження щодо Злочевського до 14 червня, тобто дня його народження.

Енергетична компанія Burisma Group, президентом якої є Злочевський, заявила, що ні компанія, ні її власник не причетні до спроби підкупити керівництво антикорупційних органів України. 

Читайте також: Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може погубити Трампа 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: