Земельний гід

Про ринок землі: все, що треба знати

У Мінагро розповіли, скільки гектарів земель фактично поливається

П'ятниця, 10 вересня 2021, 16:45
 
Unsplash

В Україні на сьогодні обліковується 5485,3 тис га меліорованих земель, у тому числі 2178,3 тис га зрошуваних і 3307 тис га осушуваних земель - із них фактично поливається біля 540 тис га, а водорегулювання здійснюється на площі менше 300 тис га.

Про це повідомили в Мінагрополітики з посиланням на офіційні статистичні дані.

Зазначається, що для розвитку меліорованих земель сьогодні необхідні значні капітальні вкладення в реконструкцію та модернізацію вже наявних зрошувальних систем та побудову нових з метою недопущення втрати родючості грунтів.

За словами міністра агрополітики Романа Лещенка, прийняття в першому читанні законопроєкту № 5202-д про створення об’єднання водокористувачів (ОВК) є важливим кроком у впровадженні реформи зрошення.

Реклама:

"Однією з головних ідей закону є недопущення утворення монополії на водні ресурси та інфраструктуру, а також прозоре й справедливе тарифоутворення", - зазначив міністр.

Також законопроєкт передбачає:

  • створення об’єднання водокористувачів (ОВК);
  • передачу їм в управління частини меліоративної інфраструктури;
  • створення правової бази для інвестицій у меліорацію та спрощення адміністративних процедур щодо будівництва й експлуатації меліоративних мереж та об’єктів.

Перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький зазначив, що в разі підписання президентом ЗУ № 5202-д, програма розвитку зрошувальних систем має запрацювати в 2022 році.

Нагадаємо:

Верховна Рада на засіданні 8 вересня ухвалила за основу законопроєкт №5202-д про створення об'єднання водокористувачів (ОВК).

Ізраїль вивчає можливість участі у проєку українського уряду щодо зрошення земель загальною площею більше 2 млн гектарів у південних регіонах України (Одеській, Херсонській, Миколаївській областях).

Американські аграрні компанії-гіганти Lindsay та Cargill хочуть підтримати реалізацію іригаційної реформи в Україні.

Більше про ринок землі, ціни, угоди і лайфхаки читайте в рубриці ЕП "Земельний гід".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: