Міндовкілля: Підприємство Ахметова є найбільшим забрудником атмосфери

Четвер, 1 липня 2021, 16:56
 

Теплова електростанція Бурштинська, що входить в "ДТЕК" Ріната Ахметова, є найбільшим забрудником атмосфери в Україні.

Про це в інтерв’ю Економічній правді повідомив міністр довкілля Роман Абрамовський.

"Найбільше, якщо по атмосфері, то це теплова електростанція Бурштинська (входить в "ДТЕК" Ріната Ахметова. – ЕП)", – розповів він.

За словами міністра, у відомства також є перелік 100 найбільших забрудників в Україні. 

Реклама:

Він додав, що уряд хоче підняти податок на СО2. "Це змінить мотивації і тоді буде досить коштовно збільшувати викиди, бо прийдеться сплачувати великий податок", – пояснив Абрамовський.

Наразі цей податок становить 10 гривень, та Мінфін виступив з ініціативою втричі підняти його і довести всі інші податки на викиди забруднюючих речовин до макроекономічних показників, які на сьогодні існують.

На думку міністра довкілля, "треба було б підняти цей податок до рівня 12-15 євро за тонну".

Доповнено  2 липня 12:45 коментарем ДТЕК: Протягом 2018-2020 років інвестиції в екомодернізацію устаткування на Бурштинській ТЕС склали понад 225 млн грн. За три роки "ДТЕК Західенерго", до складу якої, зокрема, входить Бурштинська ТЕС, було інвестовано на такі потреби понад 671 млн грн.

Це дозволило Бурштинській ТЕС в 2020 році (проти 2019 року) скоротити валові викиди від роботи енергоблоків на 35%. Так, викиди пилу скоротилися на 57%, зокрема завдяки ремонтам електрофільтрів. Сумарно викиди по всім ТЕС "ДТЕК Західенерго" за 2020 р. (у порівнянні з 2019 р.) скоротилися на 27%, а викиди пилу було знижено на 60%.

Також У ДТЕК зазначили, що усі ТЕС працюють згідно чинних дозволів на викиди та НПСВ. 

Читайте більше в інтерв’ю з головою Міндовкілля:
Ми рухаємось до найбільшої кризи – до зникнення людства

Нагадуємо:

Українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів у повітря у Європі та посідає 1 – 2 місце за викидами основних небезпечних речовин, водночас обсяги не відповідають нормативами ЄС.

Серед десятки електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10), Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70-х роках минулого століття.  

Згідно "антиахметівського" законопроєкту, що вносить зміни до Податкового кодексу, планується збільшити також і екологічний податок – за викиди вуглецю доведеться заплатити втричі більше.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: