79% українців проти продажу сільгоспземлі іноземцям – опитування

Середа, 12 травня 2021, 11:20
 

77% опитаних українців вважають, що рішення про запровадження ринку землі має прийматись на всеукраїнському референдумі, 64% з тих, хто взяв би у ньому участь і визначився із відповіддю, проголосували б проти.

Про це свідчать результати опитування, яке провела Соціологічна група "Рейтинг" 23-27 квітня 2021 року.

Зазначається, що 16% респондентів не підтримують ініціативи референдуму.

 

При цьому, 58% однозначно готові взяти участь у такому референдумі, 17% - скоріше б взяли участь, 20% - не взяли б участі.

Реклама:

Результати опитування свідчать, що 36% респондентів підтримали б на референдумі ініціативу відкриття ринку землі.

 

При цьому,  79% проти надання іноземцям права купувати в Україні землі сільськогосподарського призначення, підтримують таку ініціативу лише 15%.

Про відкриття ринку купівлі/продажу землі сільгосппризначення з 1 липня 2021 року знають дві третини опитаних (46% - багато чули про це, 32% - щось чули), 22% нічого по це не знають. Останніх більше серед наймолодших опитаних, мешканців міст, та тих, хто не має земельного паю. 

 

"Третина опитаних вважають, що найбільше вплинув на прийняття рішення про запровадження ринку обігу (купівлі/продажу) земель сільськогосподарського призначення президент і Верховна Рада.

Лише 12% вважають, що на це рішення вплинув уряд", - йдеться у повідомленні.

 

Опитування провели 23-27 квітня 2021 року методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face), вибіркова сукупність - 2000 респондентів.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%. 

Нагадаємо:

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що після запуску ринку землі протягом 5-10 років вартість землі може зростати від 2 до 5 разів.

Верховна Рада на засіданні 28 квітня у другому читанні та в цілому ухвалила закон №2194 щодо проведення земельної децентралізації – він є ключовим для проведення земельної реформи.

Вартість одного гектару землі після відкриття ринку сільгоспземель, котре заплановане на 1 липня 2021 року, становитиме "в районі 2 тисяч доларів", раніше заявляв міністр агрополітики Роман Лещенко.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: