Найбільші банки готові знизити міжбанківську комісію до 0,9% за три роки

П'ятниця, 2 квітня 2021, 11:56
 

Три системних банки, Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль, виступили зі спільною заявою щодо готовности поступово зменшити ставку інтерчейнджу (міжбанківської комісії), відповідне звернення до влади підтримали у Visa та Mastercard.

Про це йдеться у спільній заяві банків.

"Найбільші банки України, що працюють в сфері еквайрингу, підтверджують готовність докласти всіх зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні", – йдеться у заяві. Відтак, банки готові звернутися до Антимонопольного комітету щодо оцінки плану зниження комісії інтерчейндж у найближчі три роки. Цьогоріч з 1 липня банки готові знизити її до 1,2%, з 1 липня 2022 року – до 1%, а з 1 липня 2023 року – до 0,9%.

Фінустанови також наголосили на важливості збереження вільного ринкового ціноутворення комісії за еквайринґ та неприпустимості її регулювання на законодавчому рівні.

Реклама:

"Відтак пропонуємо відкликати пропозиції до відповідних законопроектів, які передбачають встановлення граничного розміру такої комісії для учасників ринку", – продовжили у заяві.

Зі свого боку з метою зниження вартості платіжних послуг та їхньої зручности для кінцевих споживачів банки пропонують уряду три кроки:

  • запровадити регулювання здійснення платежів у безготівковій формі між компаніями/державою з одного боку та громадянами з іншого;
  • скасувати вимоги безоплатного обслуговування зарплатних рахунків;
  • знизити встановлені обмеження щодо готівкових розрахунків у торговельній мережі.

Заяву банків також підтримали у компаніях Visa та Mastercard.

Нагадуємо:

Національний банк опублікував офіційну заяву з критикою законопроєкту №4364, яким депутати зокрема хочуть встановити граничний розмір міжбанківської комісії – це може нашкодити споживачам та змусить банки згортати програми лояльності.

Банки будуть змушені відключити українцям Apple Pay та грейс-період за кредитними картками, якщо Рада ухвалить неринкове регулювання платіжного ринку.

У Приватбанку розкритикували законопроєкти у Раді про регулювання комісій банківського еквайрингу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: