В НБУ офіційно виступили проти обмеження ставки міжбанківської комісії

Вівторок, 23 березня 2021, 09:00
 

Національний банк опублікував офіційну заяву з критикою законопроєкту №4364, яким депутати зокрема хочуть встановити граничний розмір міжбанківської комісії – це може нашкодити споживачам та змусить банки згортати програми лояльності.

Про це йдеться у заяві регулятора на сайті.

Відтак у НБУ переконані, що розмір ставки інтерчейнджу (міжбанківської комісії) має регулюватися виключно ринковими методами. Водночас, до другого читання у законопроєкт хочуть внести зміни, якими встановлюється граничне значення цієї ставки.

Заява є, як зазначають в НБУ, спільною між регулятором та голови підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем податкового комітету Ради Ольги Василевської-Смаглюк.

Реклама:

Відтак, автори наголошують на необхідності збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії інтерчейндж, "адже це дає можливість фінансовій індустрії забезпечувати подальше зростання безготівкових платежів, скорочення частки тіньової економіки та зростання надходжень до державного бюджету в результаті цифровізації платежів".

Хоч розробники законопроєкту стверджують, що такі зміни сприятимуть гармонізації українського законодавства з Європейським та призведе до зменшення цін на товари та послуги, у НБУ кажуть про негативні наслідки. У заяві пояснюється, що результи регулювання інтерчейнджу у ЄС у 2015 році призвели до зростання вартості обслуговування банківських рахунків, виключно платного обслуговування карток, меншої їхньої кількості.

Також збільшилася вартість овердрафтів та отримання кредитних коштів, зросла вapтість тpaнскopдoниx операцій (за межами країни банку-емітента) та скоротилися програми лояльності (кешбеки, тощо).

Невтішні результати отримали і в інших країнах, що спробували обмежувати ставку неринковими способами, зокрема, у США та Австралії.

В НБУ вважають, що регулювання ставки в Україні може призвести до зупинення розвитку і, ймовірно, згортання pos-термінальної мережі,  збільшення вартості обслуговування банківських рахунків і карток для громадян та згортання програм лояльності (кешбеки, кредитні ліміти, пільговий кредитний період на карті).

Натомість, йдеться у заяві, необхідне "еволюційне та гармонійне зниження комісії банками та платіжними системами". 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: