"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У МВФ скептично ставляться до ідеї податкових амністій у цілому

Вівторок, 30 березня 2021, 13:15
 

У Міжнародному валютному фонді скептично ставляться до ідеї податкових амністій у цілому, оскільки в довгостроковій перспективі вони шкодять стягненню податків.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

"Хоча пільгові податкові ставки для певних груп платників податків, очевидно, будуть сприйматися з радістю тими, хто буде платити менше податків, це не обов'язково означає, що це належна політика. Ми скептично ставимося до податкових амністій ​​в цілому", - сказав Люнгман.

"Податкові амністії часто шкодять стягненню податків в довгостроковій перспективі, оскільки вони демотивують громадян платити податки, створюючи надію на ще одну амністію в майбутньому", - додав він.

Реклама:

За його словами, ключовою метою МВФ є відновлення стійкої фіскальної політики, що потребуєє обмеження витрат і збереження рівня доходів на нинішньому рівні.

"Але якщо проводиться податкова амністія, державні службовці та їх найближчі родичі і пов'язані особи не повинні підпадати під його дію.

Також надзвичайно важливо не дозволити використання амністії як засобу відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом і корупцією, і уникнути зловживань, які надали амністію доходів від злочинної діяльності", - підкреслив Люнгман.

Читайте також: Як працюватиме податкова амністія Зеленського і чому Ахметова та Коломойського не пробачать 

Нагадаємо:

Верховна Рада опублікувала порядок денний на позачергове засідання 30 березня, зокрема, у першому читанні розглянуть подані президентом законопроєкти щодо амністії капіталів.

Зокрема Рада розгляне законопроєкти №5153, №5155 та №5156, якими передбачається у період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Раніше комітет рекомендував їх до схвалення у першому читанні.

Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкти № 5153 та 5155 щодо податкової амністії - вони передбачають ставку спеціального збору на одноразове декларування 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в Україні, та ставку 9% для активів, які перебувають за кордоном.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що хотілося б від податкової амністії залучити мільярди гривень, та розповів, які є застереження у МВФ та міжнародних партнерів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: