Податкова амністія: Зеленський пропонує ставку 2,5% при інвестуванні в ОВДП

П'ятниця, 26 лютого 2021, 19:05
 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкти № 5153 та 5155 щодо податкової амністії - вони передбачають ставку спеціального збору на одноразове декларування 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в Україні, та ставку 9% для активів, які перебувають за кордоном.

Алгоритм одноразового декларування відповідно до пакету поданих президентом законопроєктів опублкував у Telegram голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев.

Відповідно до алгоритму, об'єкти декларування - активи в Україні та/або закордоном, набуті за рахунок доходів, що не були задекларовані за будь-який податковий період станом на 01.01.2021р.

Суб'єкти декларування: фізичні особи - резиденти та фізичні особи - нерезиденти, які на момент набуття активів/доходів були резидентами.

Реклама:

Передбачається, що буде заборонено подавати декларацію таким особам:

  • малолітні/неповнолітні або недієздатні особи;
  • особи, які за будь-який рік, починаючи з 01.01.2005 р. подавали або мають подавати декларації відповідно до антикорупційного законодавства (крім тих, які подавали у зв’язку з проходженням відповідних конкурсів/процедур, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Форма подачі декларації: електронна персональна чи знеособлена (подається через нотаріуса, декларант персоніфікується через спеціальний код).

При цьому, активи, які підлягають декларуванню: будь-які активи, в тому числі рухоме/нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права, щодо яких суб’єкт декларування є власником чи від яких має право отримувати дохід.

Передбачається, що не можуть бути об’єктом декларування такі активи:

  • активи, отримані внаслідок кримінальних правопорушень, за виключенням тих, що були отримані від ухилення від сплати податків/зборів чи порушень валютного законодавства;
  • активи осіб, щодо яких відкрито судове провадження за статтями 209 (легалізація доходів здобутих злочинним шляхом) 258-5 (фінансування тероризму) та 306, ч.1-2 368-4, 369 та 369-2 ККУ;
  • готівкові кошти.

Передбачаються наступні ставки оподаткування:

  • 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках України, та інші активи які знаходяться (зареєстровані) в Україні,
  • 9% - валюта, на банківських рахунках та інші активи, які знаходяться закордоном, право грошової вимоги до нерезидентів;
  • 2,5 % - за ОВДП, придбаних у період з 01.01.2021 по 20.06.2022р. до подання декларації.

Законопроєкти також передбачають встановлення активів, які не потребують подачі спеціальної декларації:

  • нерухомість (квартира - до 120 кв. м. чи майнові права на таку квартиру; житловий будинок до 240 кв. м. чи його незавершене будівництво, за умови права власності на земельну ділянку; нежитлова нерухомість (в тому числі незавершена) некомерційного призначення до 60 кв. м.; земельні ділянки у межах нормативів безоплатної приватизації);
    один транспортний засіб, що є в реєстрі (крім ТЗ, призначеного для перевезення 10 осіб і більше або об’єм двигуна ТЗ не менше 3000 куб. см. або середня ринкова вартість 375 МЗП, мотоцикл - 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера),
  • інші активи - сумарною вартістю не більше 400 тис грн.

Нагадуємо:

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що законопроєкт про податкову аміністію подали в Офіс президента ще в липні, зараз тривають дискусії - за словами міністра, це має бути саме президентське питання.

У травні 2020 року Зеленський заявляв, що законопроєкт про амністію капіталів готовий та буде внесений до Верховної Ради, закон приймуть до кінця року.

"Амністію дамо в цьому році - повинні це зробити, ми домовлялися і обіцяли людям", - заявляв президент.

Раніше в інтерв'ю ЕП Данило Гетманцев заявляв, що податкова амністія буде платною і влада планує залучити в бюджет 5% від сум, які будуть амністовані.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: