Рожкова: Система прийняття рішень в Нацбанку дрейфує до централізації

Середа, 10 березня 2021, 14:55
 

Перший заступник голови правління Нацбанку Катерина Рожкова заявляє, що зі зміною керівництва НБУ почав  міняти систему прийняття рішень та відходити від принципу коллегіальності.

Про це вона сказала в інтерв'ю НВ.

"З моєї точки зору, система прийняття рішень в Національному банку дрейфує до централізації.

Законом про Національний банк передбачалася незалежність кожного окремого члена правління, але незалежний - це не коли від тебе нічого не залежить, а незалежний - це коли ти можеш професійно сформулювати позицію з того питання, яким ти займаєшься, незалежно від якихось впливів", - заявила Рожкова.

Реклама:

За її словами, уперше за останні 5 років  у МВФ знову виникло питання до НБУ.

"За підсумками місії МВФ в Україні є офіційна заява. Знову-таки, вперше в новій історії місія сконцентрована на питаннях управління Національним банком, тобто governance of the National bank of Ukraine, це там прямо сказано, причому в першому рядку.

Я, напевно, повторюся, але це дуже важливо, що, починаючи з кінця 2014 року, з другої половини 2014 року Нацбанк як структура, що регулятор не був у фокусі. Плюс знову-таки останній звіт Єврокомісії, там теж чітко про це написано, про те, що Єврокомісія стурбована тією ситуацією, яка була і тим, що супроводжувало відставку Смолія. Тому відповіді, власне кажучи, на поверхні", - додала вона.

Читайте також: МВФ поїхав, але ви тримайтеся: чому Україна не отримала грошей та у що це виллється

Рекомендуємо почитати: За все відповіли кадри: як голова НБУ зачищає команду Гонтаревої

Нагадаємо:

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова заявила про цензуру у Нацбанку - за її словами, керівництво департаменту комунікацій регулятора заборонило публікувати її інтерв'ю для видання НВ в оригінальному вигляді.

Місія МВФ завершила роботу в Україні, зауваживши, що для завершення першого перегляду програми потрібен більший прогрес.

В ЄС заявили, що зберігають побоювання з приводу незалежності НБУ попри спадкоємність політики регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: