В уряді очікують стабілізації цін на продукти наприкінці березня

Середа, 10 березня 2021, 13:40
 

Прискорення інфляції пояснюється об'єктивними чинниками, але також є спроби монопольної змови та маніпуляцій на ринку, в уряді очікують на стабілізацію цін наприкінці березня.

Про це під час засідання уряду заявив прем'єр Денис Шмигаль.

"Цього тижня були опубліковані дані Держстату, у яких ми бачим певне прискорення інфляційних процесів. Уряд у щоденному режимі оцінює дані про ціни на соціальні товари та ціни на продукти, які зростають найбільше.

Вже зараз можу сказати: зростання відбувається і через об’єктивні фактори, але також ми фіксуємо спроби монопольних змов та маніпуляцій. Наразі ми в діалозі з ключовими групами виробників та торгівельних мереж, говоримо про збільшення пропозиції, що має збалансувати ціни", - сказав Шмигаль.

Реклама:

За його словами, те саме стосується і цін на бензин.

"Звичайно, є об’єктивний фактор, адже ціни на нафту зараз практично на дворічному максимумі. Водночас ми так само говоримо з представниками АЗС, а також проводимо роботу щодо ліквідації нелегальних заправок. За моїм дорученням вже працюють відповідні регіональні комісії. І я впевнений, що найближчим часом ми побачимо результат їх роботи", - додав голова уряду.

За його словами, споживачі повинні мати доступ до якісного і доступного пального.

"За нашими очікуваннями, стабілізація цін відбудеться вже наприкінці березня", - підкреслив він.

Нагадаємо:

Уряд не планує втручатися в ринок, встановлювати обмеження на ціну на продукти харчування або на націнку, лише буде непрямим способами їх збалансовувати.

У лютому 2021 року споживчі ціни порівняно з січнем зросли на 1%, з початку року - на 2,3%, а порівняно з лютим 2020 року - на 7,5%.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що споживачі повинні мати доступ до якісного і доступного пального та доручив активізувати діяльність робочих груп та проведення спільних заходів для боротьби з нелегальним обігом пального.

Прем'єр Денис Шмигаль сподівається, що найближчим часом ситуація з підвищення цін у мережах АЗС на бензин і дизпаливо буде врегульована.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити робочі групи для боротьби з нелегальним ринком палива на рівні кожної області, зокрема перевірятимуть автозаправні станції.

Роздрібні мережі АЗС в період з 19 по 26 лютого підняли ціни на бензини і дизельне паливо на 0,3-2 грн/л, що в середньому дало плюс 1,25 грн/л.

Мережі АЗС за місяць (1 лютого - 1 березня) підвищили вартість автогазу у середньому на 2,2 грн/л (на 17%) - до 15,39 грн за літр.

Читайте також: Змова трейдерів або нафтові рекорди: чому зростають ціни на паливо

Ренесанс нелегалів: чому влада Зеленського не впоралася з підпільними АЗС

"Золоті" яйця, дорогі олія та цукор. Чому в Україні ростуть ціни на продукти

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: