Уряд не буде встановлювати обмеження на ціни на продукти – Шмигаль

Четвер, 4 березня 2021, 16:10
 

Уряд не планує втручатися в ринок, встановлювати обмеження на ціну на продукти харчування або на націнку, лише буде непрямим способами їх збалансовувати.

Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль на прес-конференції, відповідаючи на питання ЕП.

"Стосовно цін на продукти. Ми живем у ринковій економіці чи в плановій, уряд має регулювати ціни на продукти чи ринок має регулювати попит-пропозицію? Якщо ми йдемо в Європу, що записано в нашій Конституції, в Європі регулювання цін урядами відсутнє.

Уряд має непрямі інструменти, ми дійсно непрямими інструментами можем користуватись, користуємся, ведем діалог на рівні Мінекономіки з мережами, виробниками, постачальниками. Ми можемо стимулювати виробництво та збільшувати пропозицію. Зокрема, програма 5-7-9 може бути спрямована на окремих виробників чогось", - розповів прем'єр.

Реклама:

"Ми детально аналізуєм ціни. Дійсно, на окремі продукти зростання цін присутнє. Є природне зростання цін на яйця, тому що виробники зменшили виробництво.

Зараз ми провели розмови з ключовими групами виробників для того, щоб вони виробництво відновили і трохи збільшили пропозицію, особливо до пасхальних свят. Попит буде зростати, відповідно, ці речі також непрямими методами збалансовуються. Щодо зростання цін на інші продукти - тут можуть бути регулювання шляхом запровадження експортних квот, мит - це стосується зернових, гречки і окремих груп продуктів", - додав він.

"Але такого критичного, шокового зростання цін на продукти сьогодні не відзначається. Якщо порівняти рік до року і місяць до місяця, в окремих групах є об'єктивні причини, ми їх розумієм, знаєм, як їх регулювати. Наприклад, відновлення постачання яєць потребує 2-3 тижнів. Ціни будем непрямим способами збалансовувати. 

Втручатися в ринок, встановлювати обмеження на ціну на продукти харчування або на націнку уряд сьогодні не планує", - підкреслив голова уряду.

Читайте також: "Золоті" яйця, дорогі олія та цукор. Чому в Україні ростуть ціни на продукти

Нагадаємо:

У січні 2021 року інфляція на споживчому ринку становила 1,3% порівняно з груднем 2020 року, у річному вимірі (порівняно з січнем 2020 року) - 6,1%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: