"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Регулятор допускає порушення на усіх ТЕС, перевірить до кінця тижня

Вівторок, 9 лютого 2021, 12:03
 

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг планує завершити перевірки на теплоелектростанціях до 12 лютого та допускає зниження запасів в усіх компаніях.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на голову НКРЕКП Валерія Тарасюка в етері програми "Свобода слова".

"Попередні висновки: можливо, всі без винятку компанії мали занижені запаси вугілля", - сказав Тарасюк.

Він зазначив, що вимога мати мінімальні запаси палива є прямою нормою профільного закону та ліцензійних умов виробників електроенергії. За порушення цих умов може бути як штраф, так і позбавлення ліцензії.

Реклама:

"Сподіваюся, до цього [позбавлення ліцензії] не дійде. Такого в історії не було. Це буде означати припинення виробництва електроенергії. Це остання міра. Але тим не менше всім варто пам'ятати, що вона передбачена", - заявив Тарасюк.

Разом із тим глава комісії зазначив, що регулятор зверне увагу на невиконання приватними компаніями команд диспетчера "Укренерго" на завантаження через аварійний ремонт.

Водночас, він пояснив такі дії небажанням використовувати газ в умовах недостатньої кількості вугілля.

"Ми проаналізуємо, чому приватні компанії, у яких немає вугілля, але вони не хочуть палити дорогий газ, раптово випадають в ремонт. Ми врахуємо те, що "Центренерго" цього не робить, працює на газу, чим допомагає енергосистемі", - зазначив глава НКРЕКП, наголошуючи, що це поки попередня інформація, отримана під час перевірки.

Нагадаємо:

Ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС залишається критичною, а щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС - це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі України.

Прем'єр Денис Шмигаль запевнив, що необхідності у "віялових відключеннях" електроенергії немає.

Станом на 28 січня 2021 року, на складах українських ТЕС - 578,7 тис тонн вугілля, це - на 525,8 тис тонн менше необхідної норми.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) перевірить 5 енергетичних компаній після заяви "Укренерго" 18 січня про критичну нестачу запасів вугілля на ТЕС.

На складах українських ТЕС, станом на 12 січня 2021 року, знаходиться 621,8 тисяч тонн вугілля - це на 324 тис тонн менше необхідної норми та у 2,5 рази менше, ніж у відповідний період минулого року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: