"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Мінсоцполітики розраховують на накопичувальну пенсійну систему для всіх з 2023 року

Четвер, 28 січня 2021, 16:45
 

У Мінсоцполітики сподіваються на прийняття законопроєктів №4408 і №2683 - це дозволить з 2022 року почати впровадження другого, накопичувального, рівня пенсійної системи для працівників шкідливих, великих підприємств, а з 2023 року - для всіх.

Про це заявила міністр Марина Лазебна на Пенсійному форумі, який проходить у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз перед нами стоїть завдання ввести обов'язкову накопичувальну систему", - зазначила Лазебна.

Відповідно до презентації, презентованої міністром, перший законопроєкт дасть змогу залучити на 2-й рівень 100 тисяч учасників з щорічними внесками 2 млрд грн, другий - 10 млн із внесками 30-40 млрд грн на рік.

Реклама:

За оцінками Мінсоцполітики, наразі 60%, або 6,5 млн людей отримують пенсію до 3 тис. грн, а середній розмір пенсії становить 3,5 тис. грн станом на 1 січня 2021 року.

"Таким показниками є пояснення: внески сплачують 13,2 млн найманих працівників, а пенсії отримують 11,2 млн пенсіонерів", - пояснила Лазебна.

За її словами, детінізація ринку праці і зарплат не відбулася, тому Пенсійний фонд не наповнився коштами, щоб підвищити пенсії.

Міністр додала, що при збереженні такої ситуації коефіцієнт заміщення - відношення пенсії до зарплати - до 2055 року знизиться до 18% з 28,7% в 2020 році

Нагадаємо:

Прем'єр Денис Шмигаль розраховує, що закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи приймуть уже у 2021 році.

Раніше Шмигаль допускав запровадження накопичувального рівня пенсійного системи до 2021 року.

У листопаді 2020 року уряд схвалив законопроєкт із впровадження професійної накопичувальної системи для зайнятих на ризикових професіях осіб. Наразі це стосуватиметься осіб молодше 35 років.

Раніше голова комітету ВРУ з питань соцполітики Галина Третьякова говорила, що законопроєкт №2683 про введення загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення необхідно прийняти в 2021 році, щоб відповідну модель можна було впровадити з 2023 року.

Глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що для фінансування накопичувальних пенсій буде використовуватися частина з податків ЄСВ і ПДФО.

Наприкінці лютого 2019 року представники громадських організацій і недержавних пенсійних фондів зажадали від Кабміну посприяти впровадженню накопичувального рівня пенсійної системи з 2020 року і висловили побоювання, що другий етап пенсійної реформи буде відкладено на невизначений час.

У кінці грудня 2018 року через Меморандум про економічну і фінансову політику стало відомо, що Україна на період дії програми stand-by співпраці з МВФ припинить введення другого рівня пенсійної системи.

Детальніше про введення накопичувального рівня пенсійної системи читайте у статті Економічної правди.

Рекомендуємо почитати: Cьогоднішнім днем. Чому молоді українці залишаться без пенсії

Пенсії на які ми (не) заслуговуємо: чи світить міленіалам старість в достатку

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: