Інвестори очікують подальшого зниження ставки ФРС

Понеділок, 9 березня 2020, 11:54
 

Через глобальне поширення коронавірусу Федеральна резервна система США знизила процентну ставку на 0,5 п.п. - до 1-1,25% річних, проте зниження ставки в США може бути далеко не останнім у цьому році.

Про це повідомляють "Ведомости".

Зазначається, що на можливість подальшого зниження ставки ФРС вказують казначейські облігації США - прибутковість 10-річних казначейських бондів під час останнього обвалу на фондовому ринку упала до історичного мінімуму, опустившись нижче рівня 1,3 - 1,4%.

Після 30-відсоткового падіння цін на нафту дохідність 10-річних дероблігацій США падала до рекордних 0,4%.

Реклама:

Як пише газета The Wall Street Journal, ФРС мала три причини екстрено пом'якшити грошову політику. Зокрема, Центробанк сподівався вселити впевненість у суспільство, запобігти погіршенню умов кредитування та пом'якшити поширення коронавірусу для економіки США. 

"Але в найближчі тижні ситуація може погіршитися. Тим більше, що в США також зростає кількість хворих і загиблих. Тому ті ж самі причини можуть змусити ФРС знову знизити ставку", - пише видання.

За підрахунками газети, із 1998 року ФРС опускала ставку між плановими засіданнями 6 разів та кожного разу після цього знову знижувала її на найближчому засіданні. Чи збережеться ця тенденція, стане відомо 18 березня.

За словами керівника відділу аналітичних досліджень JPMorgan Джойса Чанга, ймовірність зниження ставки до нуля у цьому році - 50%. За прогнозами стратега Rabobank Філіпа Мері, це відбудеться уже в червні. Водночас стратег Charles Schwab Кеті Джонс вважає такі очікування "небезпідставними".

Нагадаємо:

Федеральна резервна система США позапланово знизила процентну ставку на 0,5 процентного пункту в спробі згладити наслідки для економіки від епідемії коронавірусу.

Не чекаючи наміченого на 18 березня засідання, ФРС знизила ставку федеральних фондів на 0,5 процентного пункту, до 1-1,25% річних.

У 2008 році Федрезерв двічі знижував вартість позик на позапланових засіданнях - в січні (на 75 базисних пунктів), а потім в жовтні (на 50 б.п.), коли про банкрутство оголосив четвертий на той момент американський банк Lehman Brothers, а ринки пішли у вільне падіння.

До цього екстрено знижувати ставки ФРС доводилося після теракту 11 вересня 2001 року, у відповідь на колапс бульбашки доткомів у 2000 році, а також в 1998 році - після дефолту Росії і банкрутства фонду LTCM.

Нинішнє рішення ФРС прийняла після того, як у Вашингтоні завершилася зустріч міністрів і фінансів і глав центробанків країн G7.

За її підсумками в спільному комюніке фінансова влада "Великої сімки" анонсувала плани "задіяти всі доступні інструменти", щоб "підтримати зростання" світової економіки і "захистити" її від ризиків, які представляє епідемія коронавірусу, що зламала виробничі ланцюжки і обвалила фондові та сировинні ринки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: