В Офісі Зеленського розраховують збільшити фінансування від МВФ майже вдвічі

Понеділок, 23 березня 2020, 18:44
 

В Офісі президента оцінюють додаткові витрати на боротьбу з коронавірусом в 3,5-4 млрд доларів та розраховують збільшити фінансування від МВФ майже удвічі.

Про це заявила заступниця голови ОП Юлія Ковалів під час онлайн-дискусії, організованою Європейською Бізнес Асоціацією, передає "Інтерфакс-Україна".

"Тільки на боротьбу з коронавірусом ми вже чекаємо додаткову потребу у розмірі близько 3,5-4 млрд доларів. Це ті розрахунки, які ми обговорюємо, в тому числі з МВФ. Йдеться і про закупівлю засобів захисту, про фінансування медицини, про додаткову оплату лікарям", - розповіла Ковалів.

За її словами, зараз розробляється новий пакет законопроєктів про підтримку бізнесу у період боротьби з COVID-19.

Реклама:

"Перш за все це буде стосуватися змін до Трудового кодексу і трудових відносин, щоб легалізувати і віддалене місце роботи, і індивідуальний графік роботи - все ті питання, з якими до нас надходять онлайн-звернення від бізнесу", - зазначила заступниця голови Офісу президента.

Вона додала, що також розглядається можливість часткової компенсації та більш гнучкого регулювання лікарняних і простоїв.

"Держава буде готове взяти на себе частину цих витрат на фонд зарплати і розділити ці витрати", - заявила Ковалів.

За її словами, ухвалений Радою пакет законів про підтримку бізнесу обійдеться держбюджету в 10 млрд грн.

Крім цього, Ковалів підкреслила, що Мінфін розробляє зміни до держбюджету на 2020 рік, у якому має бути передбачене скорочення витрат на 1,7 млрд доларів.

За її словами, ухвалений минулого тижня пакет законів про підтримку бізнесу обійдеться держбюджету в 10 млрд грн.

Читайте також: Коронавірус зближує: чи готова влада пожертвувати Коломойським заради грошей МВФ

Нагадаємо:

Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке буде включати в себе 5,5 мільярдів доларів по трирічній програмі та 4,5 мільярди допомоги для подолання коронавірусу, заявив співрозмовник ЕП в НБУ.

Президент Володимир Зеленський обговорив із директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою збільшення суми підтримки України з боку Фонду у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Міжнародний валютний фонд готовий мобілізувати кредитний потенціал на 1 трильйон доларів для допомоги країнам в боротьбі з коронавірусів.

Результати перемовин Національного банку та Міжнародного валютного фонду щодо можливого отримання Україною фінансування в межах механізмів невідкладної фінансової допомоги стануть відомі у найближчі тижні.

На засіданні Кабміну 16 березня профільному міністерству було доручено підготувати лист до Міжнародного валютного фонду щодо надання фінансової допомоги для боротьби із коронавірусом.

Також 16 березня президент Володимир Зеленський запросив до себе на Банкову парламентську фракцію "Слуга народу" для проведення засідання щодо відкриття ринку землі.

17 березня Верховна Рада перенесла голосування за земельну реформу, очікуючи на підтвердження домовленостей з МВФ про отримання фінансової допомоги щодо подолання наслідків коронавірусу.

У деяких середовищах обговорюється можливість оголосити стихійний дефолт, тобто відмовитися платити за боргами держави.

Заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован заявив, що ніхто в МВФ не відмовляв Україні в кредиті - персонал Фонду щодня спілкується з НБУ і Кабмном та працює над програмою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: