"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ відкрив справу проти "Нафтогазу" через завищення цін на газ для споживачів

Понеділок, 2 березня 2020, 15:18 -
 

Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи проти НАК "Нафтогазу" через завищення цін на газ для побутових споживачів починаючи з 1 листопада 2018 року.

Про це ЕП повідомили в прес-службі комітету.

В АМКУ повідомляють, що Нафтогаз встановлював завищені ціни для промисловості, з яких і формуються ціни для кінцевого споживача.

"Згідно положення Кабміну про Покладання спеціальних обов'язків (ПСО) саме Нафтогаз продає природний газ постачальникам для потреб побутових споживачів, тобто, населення. 

Реклама:

При цьому компанія встановлює на цьому сегменті ринку ціни, які базуються на ціні для промисловості, запропонованій цією ж компанією", - йдеться у повідомленні.

При цьому "антимонопольщики" підкреслюють, що ціни, які пропонував НАК є завищеними.

"За наявною в Комітеті інформацією, "Нафтогаз" встановлював для промислових споживачів ціни, які є вищими за ті, що склалися в умовах конкуренції, зокрема, за результатами електронних біржових торгів на ТБ "Українська енергетична біржа" та на європейських хабах за умовами доставки газу до кордону України (NCG)", - йдеться у повідомленні. 

У "Нафтогазі" зазначають, що станом на зараз компанія не отримувала жодних офіційних повідомлень.

"Нагадаємо, що ціни на газ для населення визначалися в цей період безпосередньо Кабінетом міністрів , а не нами.

.. Однак жоден покупець газу в Україні не має зобов‘язання купувати газ у Нафтогазу на цих умовах.

На українському ринку газу існують сотні інших постачальників газу - з числа як імпортерів, так і приватних видобувників", - пояснює прес-служба НАК.

Нафтогаз очікує на більш детальну інформацію від регулятора щодо розпочатого провадження, щоб сформувати свою юридичну позицію.

Нагадуємо:

Як нещодавно заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, Україна без проблем пройшла календарну зиму, а платіжки за комунальні послуги за лютий будуть рекордно низькими за останні кілька років.

У лютому 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення становитиме 3,95 тисячі гривень за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Зазначається, що це на 15% менше, ніж у січні 2020 року та на 37% нижче, ніж у лютому 2019 року.

Найбільше за комунальні платежі сплачують в Дніпрі, далі йдуть Кропивницький і Суми, найменше платять в Ужгороді і Чернівцях.

Микола Топалов, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: