Міністр економіки пояснив, чому неможливо зафіксувати курс гривні

Вівторок, 7 січня 2020, 10:20
 

Міністр економіки Тимофій Милованов пояснив, що фіксований курс гривні призвів би до швидкої девальвації, як це вже траплялось раніше.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Милованов процитував пост гендиректора "ОТП-Лізинг" Андрія Павлушина про те що в Україні є дві проблеми: курс росте і курс падає.

"Коли курс долара падає, страждають експортери та бюджет. А виграють споживачі. 

Реклама:

Експортери отримують менше гривень за продану продукцію, а їхні витрати в гривні залишаються такими самим. Бюджет страждає тому що ПДВ та інші податки на імпорт зменшуються в гривневому еквіваленті. Споживачі виграють тому, що зростання цін (інфляція) уповільнюється. 

Особливо на імпортні товари. І навпаки, коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери та бюджет виграють.

При будь-якій зміні курсу будуть ті, хто виграють і ті хто програють. Це нормально", - пише міністр.

Милованов зауважує, що змінити цю ситуацію фіксацією курсу неможливо.

"Чому ж тоді не зафіксувати курс? Тоді всі будуть задоволені. На жаль, це неможливо. Україна намагалась тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад в 1998, 2008 чи 2014 роках.

Курс - це відносна ціна української економіки до світової. Коли ця ціна змінюється через зміну або в світі або в Україні, то має змінюватись і курс. Національний банк може вплинути на таку зміну тимчасов, трохи притримати курс або згладити коливання. 

Але жодний центральний банк, навіть в розвинених країнах, не має достатньо сили опиратись серйозним змінам курсу", - пояснює голова Мінекономіки.

Також міністр наголосив, що курс гривні у 2020 році буде важко передбачити.

"Чи буде зміцнюватись курс в наступному році? Скоріш за все так. Але все залежить від розвитку економіки і ситуації на світових ринках.

В попередньому пості я писав, що бізнесам варто хеджуватись проти зміни курсу, а не намагатись його вгадати. Вгадати курс не може ніхто", - резюмує Милованов.

Нагадуємо:

Офіційний курс гривні до долара за 2019 календарний рік підвищився на 16,9% з 27,69 гривні 1 січня 2019 року до 23,68 гривні 1 січня 2020 року.

Однак під кінець року гривня дещо послабла, прем'єр-міністр Олексій Гончарук пов'язав це ослаблення зі спекулятивним попитом, але у 2020 році очікує продовження тенденції на зміцнення національної валюти.

Згідно з жовтневим макроекономічним прогнозом Міністерства економіки, середньорічний обмінний курс в 2020 році становитиме 27 грн/долар, в 2021-му - 27,2 грн/долар, у 2022-му - 27,5 грн/долар за базовим сценарієм.

За оптимістичним сценарієм – у 2020 році він очікується на рівні 24,8 грн/долар, 23,9 грн/долар в 2021 році і 24,2 грн/долар у 2022-му.

Проте у Міністерстві економіки планують переглянути макроекономічний прогноз на 2020-2022 роки щодо курсу гривні до долара.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!