Як можуть змінитися ціни на газ для населення з нового року

Середа, 27 листопада 2019, 10:30 -
 

У разі непідписання нового контракту на транзит газу між Україною та РФ вартість блакитного палива може зрости до 12,9 гривні за кубометр. Уряд запропонує населенню "страхову" ціну у розмірі 7 гривень.

Про це йдеться у статті на Економічній правді.

За словами джерела в уряді, пропонується зобов'язати "Нафтогаз" постачати охочим газ за фіксованою ціною на перший квартал та квітень, тобто з 1 січня до 30 квітня 2020 року. 

Ціна — 6 834 грн за тис куб м з ПДВ без урахування вартості транспортування, розподілення та націнки облгазів.

Реклама:

"Якщо клієнт відмовляється від цієї послуги, НАК постачатиме газ за щомісячними цінами, встановленими відповідно до ринкових умов. Якими вони можуть бути після Нового року — ключове питання. Усе залежить від того, чи вдасться підписати новий транзитний контракт з "Газпромом", – йдеться у статті.

Як стало відомо, поки що прогресу в цьому питанні немає. 

За розрахунками "Нафтогазу", які є в розпорядженні ЕП, у разі відсутності транзиту з 1 січня ціни на газ можуть зрости до 12,9 тис грн з ПДВ і без транспортування, що суттєво перевищує запропоновану фіксовану ціну. 

Утім, якщо транзит вдасться зберегти, контракти на майбутнє мають великий шанс завдати споживачам збитків.

Документ потребує погодження з Мінекономіки, Мінфіном та Мін'юстом, однак зелене світло від головного кредитора України в урядовців уже є.

Міжнародний валютний фонд, який з 2017 року вимагає зрівняти ціни на газ для населення з ринковими, проти ініціативи уряду з фіксованими цінами не виступає. Про це ЕП стало відомо від джерел в Кабінеті міністрів. Підтверджує ці слова і співрозмовник, наближений до фонду.

Нагадуємо:

Днями стало відомо про нову ініціативу уряду щодо фіксації цін на газ. 

Мова йде про намір затвердити з 1 січня 2020 року так звану страхову ціну на газ для населення в розмірі близько 7 тис грн за тис куб м з ПДВ без транспортування. 

Зараз ціна становить 5 878 грн за тис куб м.

В уряді запевняють, що з урахуванням усіх витрат ціна буде на 7% нижча, ніж у першому кварталі 2019 року (8 550 грн). 

Як пояснили співрозмовники в міністерстві, усі бояться, що процес може зірватись, тому до ухвалення рішення усе тримають в таємниці. 

Детальніше читайте за посиланням: "Контракт на майбутнє": як з 1 січня можуть змінитись ціни на газ

Микола Топалов, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: