Рішення про підпорядкування "Укренерго" Насалику знову в силі, у Кабміні занепокоєні

П'ятниця, 2 листопада 2018, 17:48

Господарський суд Києва задовольнив клопотання міністерства енергетики та вугільної промисловості про скасування заходів щодо забезпечення позову НЕК "Укренерго", яким було оскаржено рішення комісії з реорганізації.

Відповідне рішення суд прийняв 1 листопада, передає "Інтерфакс-Україна".

Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко написав у Facebook, що рішення комісії з реорганізації НЕК "Укренерго" про тимчасовий перехід повноважень з управління компанією до голови комісії Михайла Близнюка - заступника голови Міненерго Ігоря Насалика, створює ризики на шляху до корпоратизації підприємства, і може загальмувати темпи реформи ринку електроенергії.

Саєнко додав, що саме для запобігання необґрунтованому втручанню чиновників до управлінського процесу держкомпаній і було розпочато реформу корпоративного управління, однією зі складових якої є призначення наглядових рад.

Реклама:

Він також нагадав, що склад наглядової ради для "Укренерго" було затверджено на засіданні уряду 3 жовтня. На наглядову раду було покладено завдання з формування стратегії розвитку підприємства, узгодження його фінпланів, надання рекомендацій менеджменту та здійснення контролю над ним.

"Ця наглядова рада мала разом із менеджментом нести відповідальність перед акціонером, тобто державою, за результати діяльності підприємства. Така модель управління працює в усіх цивілізованих країнах. Поєднання всіх управлінських функцій у міністерствах завжди залишатиме можливості для конфлікту інтересів і корупції", - підсумував Саєнко.

Нагадаємо, 18 жовтня НЕК "Укренерго" заявила про свідоме перешкоджання корпоратизації компанії з боку комісії Близнюка. Перехід функції управління поточною діяльністю до Близнюка "Укренерго" назвала необґрунтованим та безпідставним.

У компанії підкреслили, що початок повноцінної роботи наглядової ради та корпоратизація Укренерго - ключові умови отримання Україною макрофінансової допомоги з боку ЄС.

19 жовтня Насалик підписав наказ про призначення членів наглядової ради "Укренерго".

Раніше Кабінет міністрів затвердив наглядову раду НЕК "Укренерго" у складі чотирьох незалежних членів і трьох представників від держави.

23 жовтня Госпсуд призупинив дію рішення комісії про делегування повноважень з управління справами підприємства Близнюку.

Тим часом "Укренерго" купило 2 іномарки за 2,3 мільйона.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: