Рада захистила права банків для відновлення кредитування

Вівторок, 3 липня 2018, 13:00

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект щодо відновлення кредитування.

За проект закону №6027-д проголосували 239 народних депутатів.

Національний банк вважає, що прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення кредитування" дозволить зменшити ризики для банків при кредитуванні.

Законопроект захистить права кредитора-іпотекодержателя, зменшить можливість ухилення від кредитних зобов'язань при спадкуванні майна позичальника, удосконалить інструменти позасудового врегулювання.

Банки зможуть отримувати інформацію про позичальника, важливу для кредитних відносин, а відчуження предмета іпотеки без згоди банку-кредитора стане неможливим.

У першому читанні законопроект був прийнятий 17 травня.

В ході доопрацювання законопроекту була уточнена норма, зокрема, щодо доступу банків до Державного реєстру активів цивільного стану. Такий доступ пропонується надавати за письмової згоди фізичної особи, якої стосуються відомості.

Крім цього, з 12 до 6 місяців скорочені терміни пред'явлення кредитором вимог до спадкоємців з дня отримання ним свідоцтва на спадщину. При цьому дана норма виключає ситуацію, коли банк не знав і не міг знати про відкриття спадщини.

Економічна правда