"Вінницяобленерго" Григоришина погодила перехід на RAB-тарифи

Вівторок, 6 лютого 2018, 10:20
 

ПАТ "Вінницяобленерго" отримало схвалення для переходу на стимулююче регулювання тарифів на розподіл і постачання електричної енергії з 1 квітня 2018 року.

Про це йдеться в протоколі слухань, розміщеному на сайті компанії.

"Стан електричних мереж та енергетичного обладнання і необхідність в щорічному збільшенні потужності для споживачів електричної енергії вимагають значних інвестицій, які можуть бути залучені тільки за умови впровадження стимулюючого регулювання", - йдеться в обґрунтуванні компанії.

Серед наслідків для споживачів компанія відзначає "підвищення якості послуг з енергопостачання" і "зниження темпів зростання тарифів на електричну енергію".

Реклама:

72,4% ПАТ "Вінницяобленерго" належить олігарху Костянтину Григоришину. Компанія ICU (керує фінансовий радник Петра Порошенка — Макар Пасенюк) володіє 25% акцій обленерго.

Раніше про перехід на RAB-регулювання заявили "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Сумиобленерго". Також про відповідні плани заявляв керівник "Хмельницькобленерго" (контрольний пакет акцій належить державі).

Нагадаємо, в "Урядовому кур’єрі" була опублікована постанова, якою затверджується нова методика, що дозволить запровадити стимулюючі тарифи для обленерго.

Постанова набула чинності з 10 січня.

Постановою закладається в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) і так само 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року.

Після оприлюднення документу у експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.

Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що загалом підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Тим не менш, постанова була опублікована у тій редакції, яку і запропонувала НКРЕ.

Читайте також: RAB-тариф близько. Що це таке і чому це вплине на життя мільйонів українців

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: