Азіатські індекси обвалилися услід за "крутим піке" на ринках США

Вівторок, 6 лютого 2018, 09:37
 

Ринок акцій США перервав найтриваліший в своїй історії період стабільного зростання і пішов "в круте піке".

Про це повідомляють західні ЗМІ.

Торгова сесія стала найгіршою на Уолл-стріт за роки. Зниження фондових індексів, що почалося минулого тижня, в понеділок прискорилося і переросло в повноцінний обвал.

Індекс Dow Jones впав на 2,5% 2 лютого і ще на 4,6% в понеділок, 5 лютого.

Реклама:

За підсумками торгів S&P 500 впав на 4,1%. За два дні капіталізація індексу скоротилася на 6,3% - рекордно з серпня 2011 року, а компанії, що входять до нього, подешевшали на 1,5 трлн доларів.

О 15:00 за Нью-Йорком (22:00 за київським часом) на ринку почався справжній панічний обвал. Індекс Dow Jones втратив 1000 пунктів за 15 хвилин і закінчив день в мінусі на 4,6%.

У пунктах (1 175) це рекордне падіння в історії, в процентах - з 2011 року.

В результаті всього за дві сесії ринок перекреслив весь ріст з початку року: зараз Dow Jones на 1,5% нижче, ніж на 1 січня.

6 лютого вранці за американськими ринками пішли азіатські: японський Nikkei впав на 6,6%, китайський Hang Seng на 5%, Shanghai Composite - на 2,2%.

Біткоїн показав, що, незважаючи на репутацію "цифрового золота", захисним активом він не став - криптовалюта за добу впала на 20%. Курс біткоїна опустилася нижче 6 тисяч, станом на 9:30 за київським часом він торгується по 6260 доларів.

Впала на 1,1% до 66,9 долара за барель і ціна на нафту марки Brent.

Причиною падіння, яке почалося в п'ятницю, стало швидке зростання прибутковості американських держоблігацій і пов'язані з ним побоювання зростання інфляції і підвищення процентної ставки ФРС. Але в понеділок прибутковість 10-річних паперів США, навпаки, впала.

Фундаментальних причин для такого різкого падіння зараз немає, вважають аналітики.

Опитані WSJ і Bloomberg трейдери схиляються до того, що швидкість падіння пояснюється незбалансованістю електронних трейдингових алгоритмів, які стали масово різко закривати позиції.

Схожий механізм викликав різке падіння американського ринку в 2010 році.

Трейдери розраховують, що те, що відбувається - здорова тимчасова корекція після дворічного майже безперервного зростання.

У п'ятницю інвестбанкіри припускали, що падіння може становити до 10%. Поки, в порівнянні з піком 26 січня, ринки впали на 8,5%.

Ряд експертів і учасників фінансових ринків раніше заявляли про те, що певна корекція ринку акцій США у 2018 році, в принципі, неминуча і є нормальним явищем.

Про це, зокрема, заявляв генеральний директор швейцарського банку Julius Baer Бернхард Ходлер. В інтерв'ю телеканалу CNBC 31 січня він прогнозував, що корекція на фондових ринках протягом року становитиме від 5% до 15%.

Є і більш песимістичні оцінки. Зокрема, в інтерв'ю телеканалу Bloomberg 31 січня екс-голова ФРС США Алан Грінспен, який очолював американський ЦБ протягом майже 19 років (1987-2006), заявив про те, що "бачить "бульбашку" на ринку акцій і облігацій".

Раніше повідомлялося, що після дуже успішного 2017 року на фондовому ринку настав найкращий післяноворічний тиждень з 2006 року.

У січні індекс Dow Jones поставив черговий історичний рекорд, пробивши позначку 26 000 пунктів.

Рекомендуємо почитати: Апокаліптичні передбачення: чого Україні боятися у 2018 році

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: