"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На світовому фондовому ринку "ейфорія" - акції рекордно зростають

Четвер, 11 січня 2018, 13:50
 

Після дуже успішного 2017 року на фондовому ринку настав найкращий післяноворічний тиждень з 2006 року.

Про це повідомляють світові ЗМІ.

Аналітики попереджають про небезпеку надування "бульбашки" на ринку, їм ніхто не вірить.

Фондові індекси Японії досягли максимумів з 1991 року, у Великобританії FTSE 100 оновив 9 січня історичний максимум, а американський Dow Jones встановлює рекорд за рекордом, подолавши позначку в 25 тисяч пунктів (в 2012-му він був удвічі меншим).

Реклама:

У ще одного американського індексу - S&P 500 - найкращий початок року з 1987-го.

В цілому індекс MSCI world, що відслідковує динаміку на ринках акцій по всьому світу, виріс у 2017 році на 20%, а на початку 2018 року - ще на 2,6%.

Як показують опитування в США, особливо проявляють себе прості роздрібні інвестори: вони налаштовані купувати і купувати.

Спеціалізовані фінансові сайти вже кілька місяців вживають по відношенню до ринку акцій слово "ейфорія", а все, що відбувається описують так: "Найбільш ненависний період зростання акцій в історії".

Справа в тому, що аналітики постійно попереджають: ринок скоро може виявитися перегрітим, ознак корекції все більше, глобальні чинники нестабільності (наприклад, неминуче уповільнення економічного зростання в Китаї, стагнація в єврозоні, яка може привести до розпаду ЄС) нікуди не йдуть, але на інвесторів це поки ніякого враження не справляє.

WSJ звертає увагу: ростуть не тільки фондові ринки. Дорожчають картини та інші предмети мистецтва, а також криптовалюти - у людей явно накопичилося багато грошей і вони готові їх інвестувати.

При цьому в кожній країні є свої причини для зростання. Наприклад, в Японії місцевий Центробанк побачив ознаки довгоочікуваного відновлення економіки. У США - президент Дональд Трамп, який приймає програму зниження податків на бізнес, в тому числі великий.

Нарешті, є на ринку і аналітики, які вважають обережність невиправданою: за їхніми прогнозами, фондові ринки (як в розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються) і у 2018 році будуть рости на десятки відсотків.

Медуза

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: