В "Енергоатомі" розповіли, коли запустять сховище ядерних відходів

Четвер, 15 лютого 2018, 20:47

ДП "Енергоатом" планує завершити основні будівельні роботи та розпочати експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні вже в другій половині 2019 року.

Про це повідомив в інтерв'ю Укрінформу президент компанії Юрій Недашковський.

"Свою частину в Україні "Енергоатом" разом із підрядними організаціями планує завершити та ввести перший пусковий комплекс в експлуатацію в другій половині наступного року", - сказав він.

Керівник підприємства також поінформував, на якому етапі перебуває зараз проект побудови об'єкта.

"Минулого року ми отримали першу партію допоміжного обладнання. Вона розмитнена й зараз зберігається на одній із наших атомних станцій. Вже розроблені й виготовлені перші зразки основного обладнання, і команда "Енергоатому" зараз паралельно працює на заводах Holtec International у Пітсбурзі й Кемдені (США) та бере участь у заводських приймальних випробуваннях", - зазначив він.

Недашковський також відзначив, що зараз завершені роботи в зоні відчуження Чорнобильської АЕС поблизу смт Буряківка, зокрема, з вертикального планування.

"Знято родючий шар і розрівняно пісок, що дало змогу дуже серйозно покращити дозиметричну обстановку. Я особисто пройшовся 5,5 км з дозиметром, і радіоактивний фон там набагато менший, ніж у Києві", - підкреслив глава "Енергоатому".

Крім того, за його словами, розпочато роботи зі спорудження під'їзної залізничної колії із загальною довжиною 5,5 км, причому більше половини цієї колії вже встановлено.

Президент НАЕК "Енергоатом" також повідомив, що вартість контракту з Holtec International становить 299 млн доларів.

"Інвестиційна складова цього контракту, там, де ми інвестували в розробку технологій, зразки, ліцензування становить 78 млн доларів. Усе решта - це вартість контейнерів, які будуть поставлятися для пускових комплексів обсягом приблизно 20% від загальної потужності цього сховища", - сказав Недашковський.

Як повідомлялося, Україна щороку платила Російській Федерації понад 200 мільйонів доларів за зберігання відпрацьованого палива.

Нагадаємо, 6 липня 2017 року "Енергоатом" одержав ліцензію на будівництво й уведення в експлуатацію ЦСВЯП.

Контракт на будівництво ЦСВЯП між "Енергоатомом" і переможцем відповідного тендера компанією Holtec International був підписаний ще в 2005 році.

Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International буде поставляти спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування, а також надасть Україні технології, які будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і під час перевезення ВЯП з АЕС у ЦСВЯП, а також у самому сховищі.

Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива; подальше виробництво цих систем зберігання ВЯП буде відбуватися в Україні.