Україна щороку платила РФ 200 мільйонів доларів за зберігання відпрацьованого палива - Насалик

Четвер, 9 листопада 2017, 17:43
 

Україна щороку платила Росії понад 200 мільйонів доларів за зберігання відпрацьованого палива.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє у Тwitter журналіст Євген Солонина.

Про це Насалик заявив у ході виступу з нагоди початку будівництва Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива у Київській області.

"Україна щороку платила Росії понад 200 млн доларів за зберігання відпрацьованого палива. На своїх сховищах - у 2,5 рази дешевше. І це ресурс, який переробимо на паливо в майбутньому", - зазначив він.

Реклама:

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" офіційно почала будівництво в Чорнобильській зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Президент "Енергоатому" Юрій Недашковський, в свою чергу повідомив, що контракт на будівництво сховища між "Енергоатомом" і Holtec Internatinal був підписаний ще в 2005 році, проте з ряду причин, в тому числі політичних, його реалізація відкладалася, і тільки в 2014 році робота за цим проектом відновилася.

Він додав, що за останні півтора року вдалося здійснити справжній прорив в реалізації цього проекту, а саме: було відведено земельну ділянку під будівництво сховища, прийняті необхідні закони, отримана ліцензія, виділені кошти на будівництво, а також гармонізовані нормативні бази США і України.

При цьому він зазначив, що для будівництва ЦСВЯП будуть застосовані найжорсткіші норми двох законодавств. Як повідомив президент Holtec International Кріс Сінгх, даний проект є одним з найсучасніших і найбільш безпечних у світі.

Він зазначив, що безпека експлуатації сховища будуть гарантувати найсучасніші технології, зазначивши, що сховище витримає навіть падіння великого літака.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: