"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Косюк: механізм розподілу дотацій не ідеальний

Четвер, 15 лютого 2018, 10:05
 

Голова МХП прокоментував систему розподілу дотацій та запропонував методи її покращення.

Про це голова правління агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк написав в колонці на ЕП.

За словами Косюка, зараз дуже багато маніпуляцій з приводу дотацій. На його думку, система діє за принципом "плати більше податків – отримуй більше підтримки" і маніпулюють на цій темі переважно ті, хто хочуть від держави отримувати багато, а сплачувати податки не хочуть.

"Нещодавно Державна фіскальна служба оприлюднила список 100 найбільших платників податків в Україні за минулий рік. Серед них є лише дві компанії з аграрної галузі і обидві входять в структуру холдингу МХП. Аграрний сектор у структурі ВВП України становить 11-13%, а серед усіх аграрних  компаній знайшлось лише дві, які увійшли в цей список", - зазначив Косюк.

Реклама:

"Однак, я оптиміст. Я вірю, що прийде той час, коли платити податки будуть усі без винятку, а принцип розподілу держдотацій "більше плати державі або інвестуй в галузь – більше отримуй підтримки" витягне з "тіні" бізнес", - додав він.

Голова МХП запропонував на державному рівні розробити окрему бюджетну програму із спрощеною процедурою участі для середніх та малих сільгоспвиробників, яка може стати для них великим поштовхом.

"МХП завжди підтримував неупереджений підхід до надання державної підтримки сільгоспвиробників будь-якої форми власності та організаційної структури, незалежно від розмірів таких підприємств", - резюмував Косюк.

Детальніше читайте: Допомога агросектору як механізм детінізації економіки

Нагадаємо, у 2017 році виробники курятини отримали половину коштів з програми дотацій з компенсації ПДВ. На таку програму було передбачено в 2017 році 4 млрд грн. З них за січень-жовтень "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка отримав 1,4 млрд грн, Укрлендфармінг Олега Бахматюка — 517 млн грн.

Після скандалу з отриманням значної суми державних коштів агрохолдингами у 2018 році уряд вирішив змінити систему дотацій на програму підтримки тваринництва. Проте  не виключив птахівництво із загальної системи держпідтримки.

У листопаді 2017 року Миронівський хлібопродукт опублікував звіт про фінансові результати за 9 місяців 2017 року, згідно з яким чистий прибуток становив 7 млрд грн. При цьому 58% прибутку компанії становив експорт. Це дозволило в 2017 році компанії виплатити власникам близько 80 млн дол. дивідендів.

Також наразі агрохолдинг будує у Вінницькій області одну з найбільших в Європі птахофабрик.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет оцінює частку агрохолдингу ПАТ "Миронівський хлібопродукт" на ринку курячого м'яса в 38%, а ТОВ "Комплекс Агромарс" колишнього "регіонала" Євгена Сігала —  12%.

У 2018 році програма державної підтримки тваринництва буде поширена також на птахівництво. В програму, зокрема, додано дві нові форми державної підтримки, які можуть знову дозволити птахівникам отримати левову частку дотацій із державного бюджету.

Юрій Косюк - бізнесмен, мільярдер, завсідник рейтингу найбагатших українців. Він посідає шосте місце в рейтингу журналу "Фокус" із статками 738 млн дол.

Косюк - власник відомого бренду "Наша ряба" (компанія "Миронівський хлібопродукт"), найбільший виробник курятини в Україні та один з найбільших виробників м'яса у світі. Шикарні яхти, "Версаль" під Києвом та великі суми отриманих дотацій з державного бюджету — це теж про нього.

Рекомендуємо почитати: Ігри в дотації: як аграрії взяли 4 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: