"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У ГПУ немає справ проти аудиторів "Приватбанку" - Луценко

Четвер, 21 грудня 2017, 14:30
 

Генеральна прокуратура не порушувала ніяких кримінальних проваджень стосовно британської аудиторської компанії Kroll, залученої НБУ до фінансової перевірки діяльності "Приватбанку".

Про це на своїй сторінці у Facebook написав генеральний прокурор Юрій Луценко.

"На сьогодні в ГПУ не було і немає ніяких кримінальних проваджень стосовно аудиторської компанії "Kroll" або будь-яких інших іноземних аудиторських компаній, які залучалися Національним банком України для фінансової перевірки діяльності "Приватбанку", - написав Луценко.

За його словами,на адресу ГПУ та НАБУ протягом вересня-грудня 2017 року надійшли заяви народного депутата від "УКРОП" Дубініна про розтрату службовими особами НБУ та держбанку "Приватбанк" державних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем під час проведення закупівлі консультаційних послуг іноземних компаній протягом 2016-2017 років.

Реклама:

За словами Луценка, в листопаді-грудні 2017 року за заявами нардепа Дубініна було зареєстровано два кримінальні провадження, які пізніше були об'єднані в одному провадженні.

"В Генпрокуратурі зареєстровані провадження стали епізодами двох раніше порушених базових кримінальних проваджень по розтраті коштів протягом 2008-2016 років", - зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, в подальшому слідчі групи Генпрокуратури отримали ухвали судів про виїмку документів в Нацбанку та "Приватбанку" щодо цих угод.

"В ході слідчих дій, після допиту посадових осіб НБУ та аналізу чинного законодавства, слідчими ГПУ було прийнято рішення про закриття даних кримінальних проваджень у зв'язку із відсутністю складу злочину в діях посадових осіб Нацбанку України при укладанні цих угод", - заявив Луценко.

"Виконання винесених ухвал судів було відкликано. Виїмок документів чи обшуків під час слідчих дій в компанії "Kroll" та інших аудиторських компаніях не проводилося і не планується", - написав він.

Як повідомлялося, 19 грудня Високий Суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать або ними контролюються.

Раніше Приватбанк звернулася до лондонського суду з метою повернути виведені кошти і погасити невиконані зобов'язання банку щодо рефінансування. Банк звернувся до Високого суду з проханням на період розгляду справи, до винесення рішення, накласти арешт на майно, яке належить колишнім власникам банку, в розмірі 3 млрд доларів.

Відповідний перелік активів було надано суддям в рамках слухань про прийняття рішень щодо забезпечувальних заходів.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Приватбанк перейшов у державну власність.

Наразі проходять близько чотирьох сотень українських судів, що стосуються націоналізації банку.

Власники євробондів Приватбанку зажадали дострокового погашення паперів на 335 млн доларів, брати Суркіси довели в суді, що ні вони, ні їхні численні родичі не є пов'язаними з Приватбанком особами.

Крім того Геннадій Боголюбов вимагав в уряду України компенсувати йому втрату частки в "Приваті", а Ігор Коломойський у суді оскаржив визнання банку неплатоспроможним і саму націоналізацію.

Читайте також: Другий лондонський фронт: як Високий суд усмирив Коломойського і Боголюбова

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: