"Енергоринок" перерахував 700 мільйонів Ахметову в обхід правил - ЗМІ

Вівторок, 19 грудня 2017, 15:58
 

ДТЕК Ріната Ахметова отримало гроші від "Енергоринку" в обхід визначених алгоритмів за сприяння Нацкомісії з тарифів.

Про це повідомляють "Наші гроші".

29 грудня 2016 року "ДТЕК Павлоградвугілля", яке є одночасно і постачальником вугілля для виробництва електроенергії і споживачем електроенергії, перерахувало "Енергоринку" 635 мільйонів гривень боргу за спожиту електроенергію.

Ще 51 млн грн відрахував державний "Держвуглепостач".

Реклама:

За алгоритмом ці 686 млн грн мали б розподілити у пропорції "50 тепловим генераціям": "40 - атомним" : "10 - іншим" по старим боргам.

Тобто кожен виробник електроенергії мав отримати свою порцію грошей.

Але в цей же день НКРЕКП за пропозицією Ради Оптового ринку електроенергії (чотири з десяти членів офіційно представляють групу Ахметова) приймає рішення: вважати отримані від "ДТЕК Павлоградвугілля" гроші для оплати не по старим боргам, а по боргам, що виникли станом на 1 жовтня 2016 року.

І другий вийняток з алгоритму – це його повне ігнорування. Комісія під проводом Дмитра Вовка вирішила, що ці гроші треба ділити не за алгоритмом, а по справедливості.

Дані про розподіл 686 млн грн свідчать, що державні енергокомпанії отримали лише 10 млн грн, а енергокомпанії ДТЕК Ахметова – 676 млн грн.

Компанії Ахметова отримали погашення боргів перед державними в обхід загальної черги.

Як відомо, в Україні існують перехресні борги між великими покупцями електроенергії, виробниками електроенергії та постачальниками сировини для виробників електроенергії.

Борги ситуативно вимірюються в десятках мільярдах гривень і їх розподіл відбувається на рівні держпідприємства "Енергоринок", що виконує функцію такого собі "казана".

Усі гроші від покупців електроенергії зараховуються у загальний "казан" "Енергоринку" і далі розподіляються між енергетиками.

Алгоритм розподілу теж визначений. Якщо дуже спростити, то: приблизно 50% грошей забирають теплоенергетики, 40% – "Енергоатом", решта 10% ділиться між "Укргідроенерго", "Укренерго", ТЕЦ та "зеленими" альтернативниками.

І спочатку закривають найстаріші борги перед виробниками електроенергії.

Якщо якесь з обленерго вирішує заплатити свій борг перед виробником енергії, то його гроші потрапляють в "Енергоринок", звідки цю суму у пропорції 50:40:10  отримують "тепловики", атомники, та "Укренерго", річковики з сонячниками і вітряками.

Нагадаємо, у жовтні Кабінет міністрів погодив виділення кредитної лінії в обсязі до 2 мільярдів гривень на користь ДП "Енергоринок" для закупівлі вугілля.

"Енергоринок" вже брав кредити у держбанків і за рахунок їх видавав аванси тепловій генерації для закупівлі палива.

27 червня за результатами тендеру "Енергоринок" уклав угоду з ПАТ "Державний ощадний банк України" про відкриття відновлювальної кредитної лінії на 1,00 млрд гривень.

Ще по 1 мільярду гривень "Енергоринок" позичив у червні та квітні.

Як відомо, 75% ринку теплової генерації належить ДТЕК Ахметова.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Після введення в дію "роттердамської" формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU.

Співвласником ICU був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішний очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.

В квітні НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕ через так звану формулу "Роттердам+".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: