OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Четвер, 24 листопада 2016, 20:00

Безвізовий режим, заяви Гонтаревої, меморандум з енергетичного партнерства і майстер-клас від Хомутинніка - головне за 24 листопада.

Почнемо з головної теми дня: Україна та безвізовий режим.

Керівники Європейського Союзу, президент Єврокомсії Дональд Туск та президент Європейської ради Жан-Клод Юнкер заявляють про згоду Франції та Німеччини розблокувати візовий режим для України.

Раніше, правда, повідомлялося що безвіз для України та Грузії можуть відкласти до літа 2017 року.

***

Сьогодні голова Національного банку України Валерія Гонтарева провела брифінг. Ось основні тези:

Регулятор перебуває під спланованою політичною акцією, яка покликана розхитати фінансову стабільність.

"Майже 2 місяці Національний банк перебуває під спланованою політичною акцією, ви можете побачити цю сплановану політичну акцію зараз під нашими вікнами. Їх мета - перевибори будь-якою ціною, вони розхитують нашу фінансову стабільність, вони маніпулюють цифрами та брешуть", - зазначила Гонтарева.

Без грошей МВФ у України будуть проблеми.

"Цього року ми вже тричі змінювали прогноз щодо валютних резервів. Зараз наш базовий прогноз щодо ЗВР - 17,5 млрд доларів, але цей прогноз включає в себе 600 мільйонів від ЄС та 1,3 мільярда від міжнародного валютного фонду", - сказала Гонтарева.

"Наш прогноз на наступний рік по нашому поточному рахунку - мінус 2,9 млрд доларів, тому я хочу щоб всі зрозуміли, що ми маємо сьогодні резервів 15,5 млрд доларів, та ми почнемо ці резерви втрачати кожного дня і ту крихту стабільність, яку ми вже отримали, ми почнемо втрачати з кожним днем", - попередила голова НБУ.

***

Як забрати кошти з банку-банкрота: досвід Хомутинніка

Щоб бути одним з найбагатших депутатів Верховної Ради, потрібно не лише вміти заробляти гроші, а й вчасно їх виводити з банків, які ось-ось збанкрутують. ЕП пропонує майстер-клас від народного депутата.

***

Україна у світі "перед потопом": на роздоріжжі між новою економікою та руїною.

З набранням чинності історичною Паризькою угодою у 2016 році розвиток відновлюваної енергетики та підвищення енергоефективності стали офіційними пріоритетними напрямками для провідних економік світу — Китаю, ЄС та США.

Тим часом економіка України більшою мірою знаходиться в стані довготермінової невизначеності. Не орієнтуючи енергетичну та промислову політику на розвиток відновлюваних джерел енергії та заміщення викопного палива, ми починаємо програвати вже сьогодні.

***

Головні відповіді на питання, що сьогодні зробила Україна:

Україна і ЄС підписали меморандум щодо енергетичного партнерства.

Меморандум передбачає: розширення співробітництва сторін щодо зміцнення енергетичної безпеки на основі принципу солідарності і довіри; забезпечення повної інтеграції енергетичних ринків України та ЄС та імплементації Третього енергетичного пакета ЄС; підвищення енергоефективності у всіх галузях споживання енергії; скорочення викидів парникових газів; сприяння використанню та розвитку відновлюваних джерел енергії.

Україна почала перші поставки вуглеводнів з Ірану.

У жовтні ПАТ "Укртатнафта" поставила перші 13 тисяч тонн газового конденсату з Ірану в порт Одеса. Відправником ресурсу виступила компанія National Iranian Oil Company (NIOC), а самі поставки здійснювалися в другій половині жовтня.

Середня митна вартість газового конденсату становила близько 427 доларів за тонну або 11 тисяч гривень за тонну.