Україна вимагає від РФ ринкової ціни на газ і не погодиться на "знижку"

П'ятниця, 13 червня 2014, 11:54

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан назвав неприйнятним запропонований російським "Газпромом" механізм встановлення ціни на газ, який імпортується в Україну.

Про це він сказав під час спілкування з послами держав Європейського союзу та США, повідомили у департаменті зв'язків з громадськістю та ЗМІ Секретаріату Кабінету міністрів України.

За словами міністра, найбільш результативним протягом усього ходу переговорів був день 2 червня, коли Україна виплатила 786 мільйона доларів заборгованості за спожитий у січні-березні ц.р. газ.

"Але під час третього раунду переговорів, 9 червня, російська сторона змінила свою позицію і визначила новий підхід до формування ціни", - наведено у повідомленні слова Продана.

Міністр нагадав, що пропозиція російської сторони звелася до надання Україні знижки в 100 доларів за тисячу кубометрів шляхом відмови від експортного мита. Україна, за його словами, розцінила таку пропозицію як політично мотивовану і таку, що не відповідає критеріям ринкового підходу і справедливості.

Продан наголосив, що тільки ринкова ціна є оптимальною для всіх сторін, тому Україна пропонує закріпити таке рішення у відповідних змінах до контракту "Нафтогазу" з "Газпромом".

"У разі фіксації такої ринкової ціни з 1 квітня, НАК "Нафтогаз України" у найстисліші терміни зможе погасити заборгованість за вже поставлений природний газ і забезпечити 100% безперебійні розрахунки з "Газпромом" за поточні поставки газу", - запевнив він і додав, що у разі, якщо пропозицію України не буде сприйнято, питання буде винесено на розгляд Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, в НАК "Нафтогаз України" звинуватили "Газпром" у свідомому зриві досягнутих раніше домовленостей, відмові від компромісних рішень і поверненні до механізму одностороннього формування ціни на паливо.

УНІАН