У "Нафтогазі" заявили, що "Газпром" зірвав переговори

П'ятниця, 13 червня 2014, 10:01

Переговори з врегулювання спірних питань щодо постачання російського газу в Україну безрезультативні через раптову відмову російського уряду від плану, узгодженого на тристоронніх переговорів за участю ЄС.

Про це йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

"9 червня російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму формування ціни в односторонньому порядку шляхом регулювання урядом РФ експортного мита на природний газ, який "Газпром" поставляє до України. Дана пропозиція прямо суперечить досягнутим раніше домовленостям у вирішенні цього питання виключно на рівні двох компаній", - заявляє "Нафтогаз".

У компанії підкреслили, що відмова від механізмів одностороннього регулювання ціни була принциповою позицією української сторони протягом усього періоду переговорів.

"Таким чином, російська сторона свідомо запропонувала неприйнятний варіант врегулювання спору, тому "Нафтогаз" заявляє про навмисний зрив домовленостей з "Газпром", - йдеться в повідомленні.

НАК додає, що російська сторона також відмовилася розглядати компромісний варіант, запропонований представниками Європейської комісії.

На думку "Нафтогазу", встановлення ринкової ціни є взаємовигідним рішенням для обох компаній, оскільки дозволить НАК імпортувати значні обсяги російського газу для задоволення потреб широкого кола внутрішніх споживачів, що, в свою чергу, призведе до максимізації загального прибутку "Газпрому".

"Нафтогаз" докладає всіх зусиль для ведення переговорів з російськими колегами на корпоративному рівні, проте, змушений констатувати, що продовження конструктивного діалогу буде неможливо, якщо російська сторона не змінить свою позицію щодо одностороннього формування ціни на імпортований до України газ", - наголошується в заяві української компанії.