Fitch підтвердило суверенний рейтинг України

Понеділок, 3 березня 2014, 10:22

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній валюті на рівні ССС, а довгостроковий рейтинг у національній валюті - на рівні В-.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У довгострокового рейтингу зберігся "негативний" прогноз. Короткостроковий суверенний рейтинг в іноземній валюті підтверджений на рівні С.

Останній раз Fitch переглядало рейтинг України менше місяця тому на тлі відстрочки надання другого траншу фінансування з боку РФ. Дефіцит коштів і продовження політичного протистояння змусили агентство знизити рейтинги України до рекордно низького рівня.

Рейтинги групи ССС означають, що дефолт є реальною можливістю, а здатність емітента виконувати фінансові зобов'язання залежить від ділової або економічної кон'юнктури.

Попередній перегляд рейтингу був позачерговим, тому агентство Fitch в рамках заздалегідь затвердженого плану могло ще раз знизити оцінку. Аналогічним чином вчинили в агентстві Standard & Poor`s, провівши за місяць два зниження суверенних рейтингів.

Відмова Fitch від погіршення рейтингів - важливий сигнал.

"Позитивний ефект знижується у зв'язку з тим, що при попередньому перегляді рейтинг був знижений відразу на два щаблі. У такій ситуації Fitch вже не мало підстав для нового перегляду", - вважає директор Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслав Дубко.

Експерти Fitch відзначають, що, незважаючи на формування нового уряду, політичні ризики в Україні залишаються високими.

Втім, криза далеко не подолана. В агентстві прогнозують, що Росія, не визнаючи новий уряд, призупинить свою фінансову допомогу. Заява Fitch з'явилася в п'ятницю вранці, до активізації подій у Криму. Агентство не врахувало цей факт в рейтингу.

Незважаючи на низьку оцінку платоспроможності України, в найближчі місяці загрози дефолту немає, вважають експерти Fitch.

До червня, коли країні належить виплата за євробондами на 1 млрд доларів, Україну чекають лише незначні погашення, які не потребують додаткової фінансової підтримки.

У такій ситуації у Києва є час домовитися про фінансування МВФ і Євросоюзу.

"Лідери тимчасового уряду назвали пріоритетом своєї роботи подолання економічної кризи і мають намір шукати фінансування у МВФ і в ЄС" , - наголошується в звіті.

Втім, в Fitch уточнюють, що подробиць про переговори щодо фінансової підтримки ще немає, а сама підтримка вимагатиме від влади України проведення низки непопулярних реформ.

У такій ситуації позитивний сигнал від МВФ може суттєво вплинути на оцінки рейтингових агентств.