Газ для української промисловості подешевшає лише в кінці 2014 року

Середа, 25 грудня 2013, 17:27

Ціна газу для промислових підприємств України в 2014 році буде знижуватися щокварталу і до кінця року становитиме близько 268,5 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Про це прем'єр-міністр Микола Азаров заявив під час телемосту "Українська промисловість: реалії та перспективи", передає УНІАН.

"Ми прийняли рішення поетапно, раз на квартал, знижувати ціну на газ і вийти в кінці року приблизно на 268,5 доларів за 1 тисячу кубометрів. Такий у нас розрахунок", - сказав прем'єр.

Азаров пояснив, що ціна на газ для промисловців не може бути знижена миттєво, оскільки в підземних сховищах накопичений значний обсяг газу, який закуповувався за старою ціною.

"Ми ж весь минулий рік, особливо восени, закачували газ в ПСГ за старою ціною. Ми накопичили цього газу приблизно 17 млрд кубометрів. Ми його повинні продавати, розбавляючи старий газ за старою ціною з новим газом за меншою ціною", - пояснив глава уряду.

Як повідомлялося, "Газпром" і "Нафтогаз" підписали доповнення до "Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2029-2019 рік" від 19 січня 2009 року.

Підписаний документ дозволяє "Газпрому" поставляти газ на Україну за ціною 268,5 доларів за тисячу кубометрів, тоді як раніше вона становила понад 400 доларів.