Компанія Іванющенка отримала 1,3 мільярда держгарантій

П'ятниця, 23 серпня 2013, 16:32

Уряд схвалив надання державних гарантій на суму 1,35 мільярда гривень компанії "Євро Фінанс ЛТД" для залучення коштів на будівництво Білоцерківського сталепрокатного заводу.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів, ухваленій 14 серпня.

Згідно з проектом, передбачається будівництво заводу потужністю 850 тисяч тонн сталевої продукції в рік на території Шкаровської сільської ради Білоцерківського району.

Відповідно до документу, планується створити 465 нових робочих місць. Загальна вартість проекту становить майже 2,2 мільярда гривень або 270 мільйонів доларів.

Як зазначається у постанові уряду, власником вже профінансовано суму у 103 мільйони доларів. Для завершення будівництва необхідно ще 1,350 мільярда гривень.

За інформацією "Forbes Україна", "Євро Фінанс ЛТД" у 1997 році заснував виходець з Ірану Алі Мохаммад Хані Омран.

У травні 2012 року у "Євро Фінанс" з'явився новий співвласник. Кіпрська Citrullus Trading придбала у Омрана 40% у капіталі "Євро Фінанс".

Citrullus Trading володіють на паритетних засадах Warwick LTD з Британських Віргінських островів і кіпрська Melintroco Trading, яка на 100% належить жителю Єнакієво 21-річному Арсену Іванющенко. Його батько - відомий народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко.

Раніше ЗМІ писали, що більшість білоцерківців украй негативно ставляться до будівництва заводу, адже земля, де планується будівництво, межуватиме з житловим масивом міста, де мешкає 50 тисяч осіб. Людей турбує те, що завод забруднюватиме місто.

Як повідомлялося, програма надання держгарантій за пріоритетними проектами розвитку є однією з ключових заходів Держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки

Як відомо, у 2013 році загальний розмір держгарантій запланований на рівні 50 мільярдів гривень.