Універмаг "Україна" оскаржить в суді передачу кредиторських вимог

Четвер, 14 березня 2013, 12:20

Універмаг "Україна" та Irish Bank Resolution Corporation Limited продовжать оскаржувати передачу кредиторських вимог ТОВ "Факторингова компанія "Елегант Інвест".

Про це повідомляється в прес-релізі універмагу з посиланням на представника IBRC Арсенія Мілютіна, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми раніше довели спроможність своєї позиції у Високому суді юстиції Північної Ірландії, який визнав, що переведення кредиторських вимог з компанії "Демесне" на наступні організації було незаконним", - зазначив Мілютін.

Він зазначив, що представник "Елегант Інвест" погодився в суді з аргументом "Універмагу" про припинення кредиторських вимог.

"Хоча дана обставина мала стати безумовною підставою для припинення стягнення, суд вирішив це не враховувати. Суд навіть не звернув уваги на позицію представника "Елегант Інвест". Це надзвичайно дивно і дає нам всі підстави продовжувати оскаржувати фіктивні угоди", - сказав Мілютін.

Представник IBRC також повідомив, що суд з незрозумілої причини не сприйняв інформацію "про таємні платежі" з боку відстороненого керівника "Універмагу" Лариси Янез Пуги в розмірі близько 5 млн доларів на користь компанії Lyndhurst Development Trading SA.

"Цей платіж, по суті, зменшує розмір вимог Lyndhurst до "Універмагу", навіть якщо визнавати їх значимість", - зазначив Мілютін.

Як повідомлялося, вищий госпсуд Києва 13 березня 2013 підтвердив право української компанії на отримання 45 млн доларів боргу від дохідного універмагу "Україна".

Як повідомлялося, у грудні 2011 року Київський суд визнав боргові вимоги кіпрської офшорної компанії Lyndhurst до торгового центру "Україна" на суму 45 мільйонів доларів.

За даними ірландського видання Business New Europe, у наступні місяці після прийняття рішення через складний ланцюжок угод з цінними паперами цей борг був переуступлений брокерській компанії "Зеніт" та "Елегант Інвест".

"Елегант Інвест" є пов’язаною з компанією ТОВ "Танталіт", власником земельних угідь "Межигір'я" Януковича.

Зв'язок цих компаній простежується через власника "Елегант Інвест" Дмитра Нікіфорова, який разом з "Танталіт" володіє інвестфондом "Домінанта".

Як відомо, основний власник універмагу "Україна", шведська компанія Quinn Holdings Sweden AB 25 лютого 2013 року встановила контроль над універмагом.

Нагадаємо, призначений ще в листопаді 2011 року ірландським банком Irish Bank Resolution Corporation (IBRC) в. о. директора київського універмагу "Україна" Ростислав Левінзон 4 лютого 2013 року мав приступити до виконання своїх обов'язків.

IBRC намагається отримати контроль над "Україною" з 2011 року.

Банк був основним кредитором мажоритарія універмагу (близько 93%), глави ірландської Quinn Group Шона Куїнна, і після його банкрутства почав боротьбу за заставні активи в декількох країнах, включаючи Україну, Швецію і Кіпр.