Українці понесли гроші в банки

Середа, 11 липня 2012, 09:17

Побоювання банкірів щодо припинення припливу депозитів населення, викликані плачевними результатами банківської системи в травні, коли портфель вкладів громадян зріс лише на 38 млн гривень, виявилися безпідставними.

За червень кредитні установи залучили у населення 5,3 млрд гривень, повідомили в Національному банку, пише "Комерсант-Україна".

У першому місяці літа фізичні особи довіряли як іноземній валюті (+2,9 млрд гривень), так і гривні (+2,4 млрд гривень).

Незважаючи на такий значний приплив коштів, банки посилили конкурентну боротьбу за кошти вкладників.

На початку липня ряд кредитних установ підвищив процентні ставки за річними депозитами у гривні: Юнекс Банк - до 20,5%, Платинум Банк - до 21,25%.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг", більше всіх за вклади в гривні готовий платити банк "Таврика" - 23,5%.

У зв'язку з підвищенням ставок річний індекс депозитів населення UIRD 10 липня досяг максимуму і становив 16,98% в гривні.

При цьому якщо в травні-червні його середня ставка підвищилася на 0,11-0,15%, то за першу декаду липня індикатор вже додав 0,22%.

Банкіри пояснюють підвищення ставок браком коротких коштів.

У "Про Кредит Банку", який також переглянув ставки, обіцяють підвищувати прибутковість при пролонгації депозиту тримісячного три рази - до 20%.

Парадоксальність ситуації полягає в тому, що банкіри говорять про дефіцит коштів і перманентну кризу ліквідності на тлі приросту вкладів населення в першому півріччі на 31,7 млрд гривень, або 10,3%.

Це навіть вище, ніж на початку минулого року, коли клієнти принесли 26,2 млрд гривень, збільшивши портфель банків на 9,7%.

Однак проблему в нинішньому році викликав відтік коштів юридичних осіб, які вилучили з рахунків 14,9 млрд гривень (-8,2%).

Фактично банкіри за рахунок населення рефінансують цей відтік.