Азаров каже, що "Південний потік" не потрібен як Україні, так і Росії

Середа, 16 травня 2012, 14:59

Будівництво "Південного потоку" економічно невигідне як Україні, так і Росії, тому що на будівництво цього газопроводу РФ витрачає 50 мільярдів євро, у той час як модернізація української ГТС потребує 1,5 мільярда євро.

Про це прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у Європейському парламенті, передає "Укрінформ".

"Через територію України проходить три газопроводи, які можуть поставляти в Європу 150 мільярдів кубометрів газу. А при проведенні модернізації нашої ГТС, вартість якої оцінюється в 1,5 мільярда євро, ми будемо спроможні поставляти в Європу 200 мільярдів кубометрів газу, тобто повністю закрити потреби Європи у газі. Водночас Росія планує збудувати "Південний потік". Отже, Росія зі свого боку хоче повністю відмовитися від транзитних послуг, які зараз надає Україна. А ми змушені повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?" - заявив Азаров.

При цьому він підкреслив, що через кабальні газові контракти 2009 року Україна змушена закуповувати російських природний газ за найвищими у Європі цінами, а переплата за газ перевищує річні видатки держави на медицину.

Саме тому, зазначив Азаров, Україна змушена максимально скорочувати споживання цього енергетичного ресурсу, збільшувати власний видобуток вуглеводнів, шукати альтернативні джерела енергії та переводити свої енергоблоки з газу на вугілля.

"В умовах нестабільності на світових фінансових ринках краще було б направити ці кошти на модернізацію нашої промисловості, проведення структурних реформ тощо. Та і в Росії є маса проблем, на які можна було б направити величезні кошти, які зараз вкладаються у будівництво "Південного потоку", - заявив Азаров.