Азаров: через кризу Україна втратила 2 мільйони робочих місць

П'ятниця, 6 квітня 2012, 15:06

У період фінансово-економічної кризи Україна втратила 2 млн робочих місць.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі із представниками громадських організацій та експертами з питань зайнятості, повідомляє агентство "Українські новини".

"За роки кризи ми втратили 2 млн робочих місць", - заявив Азаров.

Він зазначив, що чисельність активно працюючого населення практично зрівнялася із числом пенсіонерів, що не дає можливості вирішувати питання соціального забезпечення громадян, які його потребують.

"Нам потрібно створювати не просто робочі місця, а треба створювати робочі місця, які дають велику додану вартість", - підкреслив Азаров.

Він додав, що низька зайнятість населення стримує економічне зростання.

Прем'єр зазначив, що в країні потрібні високотехнологічні робочі місця.

"У нас певний перекіс: з одного боку, ми говоримо, що в нас 8 млн людей активного працездатного віку, і це наш резерв, з другого боку, ми маємо дефіцит робочої сили й дефіцит трудових ресурсів, наприклад, у будівництві, де в нас пішов розвиток, ми маємо дефіцит у машинобудуванні й так далі", - розповів Азаров.

Разом із тим, він підкреслив, що уряд розуміє, що для ліквідації дефіциту з високотехнологічних спеціальностей потрібно проробити величезну роботу, що може потребувати певного часу й зусиль.

Як приклад Азаров навів ІТ-галузь, для розвитку якої уряд планує за кілька років збільшити кількість студентів, які навчаються на спеціальностях у цій галузі, на 10-20 тисяч.

"Ми провели значну роботу і змогли додатково знайти всього-на-всього 2 тис. місць для студентів, тому що потрібні професори, потрібні підручники, потрібна матеріально-технічна база. Зрозуміло, що те завдання, яке ми поставили протягом 2 років, збільшити кількість прийому на 10-20 тисяч, воно буде вирішене, але воно не буде вирішене за один рік", - сказав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що ці заходи дадуть ефект через кілька років, коли такі фахівці будуть підготовлені.

Як повідомлялося, за даними Державної служби статистики, на 1 березня 2012 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 0,547 млн безробітних.

При цьому на 1 січня 2009 року було зареєстровано 0,845 млн безробітних, на 1 січня 2010 року - 0,532 млн, на 1 січня 2011 року - 0,545 млн

Віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко ініціює звільнення від сплати єдиного соціального внеску компаній, які створюють нові робочі місця.