Об’єктами інтересу інвесторів є українська енергетика і сільське господарство

Неділя, 29 квітня 2012, 17:44

Інвестори з країн Євросоюзу і Туреччини виявляють великий інтерес до української енергетики, сільського господарства, банківської сфери, транспорту, а закордонним компаніям заважають зарегульованість української економіки, корупція та бюрократія.

Про це повідомили представники дипломатичних відомств Великобританії, Франції, Німеччини, Румунії, Туреччини та Польщі, передає DT.UA.

Британський посол Лі Тернер нагадав, що Великобританія є одним з найбільших інвесторів в Україну, більше 100 компаній якій працюють на українському ринку, причому деякі з них присутні тут вже більше десяти років.

За словами Тернера, "зростаюче число британських фірм продовжує виявляти цікавість до входження на українські ринки, зокрема, в таких секторах, як нафта, газ, енергетика, сільське господарство, фінансові та інші професійні послуги, роздрібна торгівля". "Я завжди говорю британським бізнесменам, що в Україні є прекрасні можливості, якщо у них є рішучість і якісні товари та послуги. Безумовно, тут можна отримати прибуток", — розповів дипломат.

Західні інвестори не хочуть вести бізнес в Україну через неповернення ПДВ і податківців-рейдерів

"У вашої країни величезний потенціал, - вважає посол Франції Ален Ремі. - У неї багато плюсів — ресурси, утворена робоча сила. Дуже багато французькі фірми готові і чекають можливості інвестувати в Україну. Члени Французької федерації роботодавців, які побували тут торік, мають намір приїхати ще раз і в цьому. Наш бізнес цікавить сільське господарство, банківська сфера, ритейл, виробництво будматеріалів, продаж автомобілів та багато іншого".

"Німеччина - другий за значенням партнер Україна в зовнішній торгівлі і головний зарубіжний інвестор вашої країни. Це свідчить про те, що, незважаючи на багато проблем, німецькі фірми все ж знаходять можливість здійснювати тут свою діяльність. Вже давно всі вивчили фразу „Україна має величезний потенціал", - підтверджує і посол ФРН Ганс-Юрген Гаймзет. - Це справді так, і тому в країні справи загалом-то йдуть більш-менш добре. Але далеко не так, як це могло бути. Проблеми та перешкоди, що стоять перед бізнесом, - одна з причин, чому українська економіка, якщо говорити про динаміку її розвитку, значно відстає від своїх можливостей ".

Посол Румунії Корнел Іонеску повідомив, що присутність і інтереси румунського бізнесу в Україну стали в останні роки все більш відчутними, зокрема в 2011 році, про що свідчить активізація торговельно-економічних відносин і подолання психологічного порогу в 2 млрд доларів товарообігу.

"Двосторонні торговельно-економічні обміни мають великий потенціал, який все ще недовикористаний у відносинах між Румунією та Україною. Наприклад, енергетична безпека є однією зі сфер інтересів співробітництва в контексті диверсифікації джерел і маршрутів поставок енергоресурсів в Європу. У цьому зв'язку хочу згадати інтерес румунських компаній до розвідки та експлуатації вуглеводневих родовищ в Україну або їх участь у модернізації української газотранспортної системи у бік Європи", - зазначив Іонеску.

Основні проблеми в Україні у бізнесменів з різних країн, включаючи і українських, одні й ті ж.

Їх перерахував керівник відділу сприяння торгівлі та інвестиціям посольства Польщі Анджей Грабовскі: це надмірна зарегульованість української економіки і бюрократія, неефективна судова система, мінливість законодавства і суб'єктивний підхід чиновників до його інтерпретації, а також корупція.