"Газпром" виходить на біржові торги газом

Вівторок, 24 квітня 2012, 10:22

Уряд Росії затвердив постанову, яка дозволяє ВАТ "Газпром" продавати видобутий природний газ на товарних біржах.

Згідно з документом, у 2012 році "Газпром" і його афілійовані структури зможуть продати до 15 млрд кубометрів газу, а починаючи з 2013 року - до 17,5 млрд кубометрів на рік, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Реалізація природного газу у зазначених обсягах здійснюється виключно на внутрішньому ринку Російської Федерації із урахуванням забезпечення виконання відкритим акціонерним товариством "Газпром" і його афілійованими особами зобов'язань за раніше укладеними договорами", - наголошується в документі.

Крім того, положення про забезпечення доступу незалежних організацій до газотранспортної системи "Газпрому", затверджене постановою уряду РФ від 14 липня 1997 року, доповнене пунктом щодо біржових торгах.

При відсутності достатньої для задоволення всіх заявок вільної потужності ГТС пріоритет у постачанні віддається: в першу чергу постачальникам газу для комунальних і побутових потреб населення; в другу чергу - організаціям, які реалізують і купують природний газ на товарних біржах; в третю чергу - постачальникам газу за угодами, які передбачають постачання газу протягом більш тривалого терміну у порівнянні з іншими заявниками.