Китай рекордними темпами залучає іноземні інвестиції

Вівторок, 17 квітня 2012, 12:25

Китай залучав прямі іноземні інвестиції рекордними темпами протягом перших трьох місяців 2012 року, але сповільнення їх зростання в місячному обчисленні і складний торговий прогноз говорять про те, що монетарна політика буде компенсувати "просідання" в припливі капіталу.

Про це повідомило міністерство торгівлі Китаю у вівторок, пише Reuters.

Прямі іноземні інвестиції в першому кварталі досягли 29,8 мільярда доларів, вказуючи на те, що річний результат може перевершити рекорд 2011 року - 116 мільярдів доларів, незважаючи на те, що в річному обчисленні приплив скоротився п'ятий місяць поспіль.

Стрибок інвестицій в березні на 53% в порівнянні з лютим до 11,8 мільярда доларів (типовий після місячного Нового року) став новим сигналом про те, що приплив коштів збільшується достатніми темпами для підтримки зростання грошової маси.

"Я не думаю, що це змінить щось у монетарній політиці", - сказав Алістер Торнтон з IHS Global Insight.

Уряд Китаю з осені 2011 року коригує політику, тому що прогноз для світової економіки погіршився, зростання експорту сповільнилося, а приплив капіталу - базовий компонент грошової маси - припинився.

Народний банк Китаю скоротив вимоги до банківських резервів на 100 базисних пунктів, щоб підтримати кредитування і зростання грошової маси.

Це збільшило кредитоспроможність банків на 800 млрд юанів (127 мільярдів доларів).

Минулого тижня банк повідомив, що загальна грошова маса зросла на 13,4% в березні в річному обчисленні, перевищивши прогнози ринку, що становили 12,9%, і показник зростання попереднього місяця – 13%.

Економісти очікують скорочення норм резервування ще на 150 базисних пунктів, або 1,2 трильйона юанів, протягом 2012 року.

"Є ознаки того, що економіка досягла дна, але ніщо в нещодавніх даних не вказує на те, що фондові інвестори можуть готуватися до сильного відновлення або чогось схожого на відновлення у формі V", - сказав Торнтон.